Samsun Ticaret Borsası Başkanı Yusuf Özer, Samsun’da 370 bin hayvandan üretilen sütün nereye gittiğinin meçhul olduğunu belirterek, "Süt üreticilerini biraraya getirip, sütünü firmalara pazarlayarak bacasız sanayiyi hayata geçireceğiz" dedi.
Başkan Özer, Samsun Ticaret Borsası ve Tarım İl Müdürlüğü öncülüğü ile sütçülük yaparak geçinen köylüleri biraraya toplayacaklarını ve hergün üretilen süte pazar bulacaklarını kaydetti. Özer, borsa bünyesinde anonim şirket kurarak, süte pazar bulacaklarını belirterek, "Süt Kooperatifleri Üst Birliğini de borsada kuracağız. Çünkü çok sayıda süt kooperatifi var. Bunları biraraya toplayacağız. Gerekirse anonim şirketi kuracağız. Çünkü, şu anda Samsun’da 370 bin hayvandan üretilen sütün ne olduğu belli değil. Sütün kıt olduğu dönemde kışın süt alınıyor ama sütün bol olduğu dönemde yani yazın süt alınmıyor. Bütün süt üreticileri mağdur duruma düşüyor" diye konuştu.
Burdur’daki gibi süt üreticilerini biraraya getireceklerini ifade eden Özer, "Bunun en iyi örneğini Burdur yapmış. Samsun’da da bunu yaptığımızda bütün köylülerden günlük en az Burdur’un 3 katı süt üretip imalatçı firmalara satacağız ve köylülere günlük taze para kazandıracağız. Tek eksik olan şey üreticinin yani köylünün güvenebileceği kişi, kurum veya kuruluş. Bizim buradaki görevimiz Tarım İl Müdürlüğü ile beraber köylüyü organize etmek. Birlikte güzel bir ekip çalışması yaparak, en dip noktada olan sütten elde edilecek gelir tavana vuracak. Köylü de para kazanacak. Bu çok ciddi bir projedir. Önce süt tanklarının yerini bulacağız. Sonra firmalar ile görüşerek, bacasız sanayiyi hayata geçireceğiz. Bu sayede süt üretimi de kayıt altına alınmış olacak" şeklinde konuştu.
Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci ise, bu konuda Samsun’un ilçelerinden çok teklif geldiğini belirterek, "Ticaret Borsası ile bu projeyi hayata geçireceğiz" dedi.