30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Burdur'dan dünyaya çalgı ihracatı

1992 yılında Burdur'da açtığı atölyede yaylı çalgılar imal eden Erkan ve Hakan Küçükkaya kardeşler, 17 yıldır 20 binden fazla yaylı çalgıyı önce Almanya'ya oradan da 60'a yakın ülkeye servis yapıyor.

Geçen yıllarda Almanya'da çalıştıkları firma ile Türkiye'ye geldikten sonra ilişkilerini koparmayan Erkan ve Hakan Küçükkaya, Burdur'da 5 bin metrekaresi açık, 700 metrekaresi kapalı atölyelerinde imal ettikleri yaylı çalgıları sekiz çırağı ile dünyada 60'a yakın ülkeye servis yapıyor.

Yılda bin -bin 500 arasında talebi karşıladıklarını belirten Erkan Küçükkaya, Almanya'da bulunduğu zaman içinde saz yapımını öğrendiğini ve 1992 yılında Türkiye'ye dönerek kardeşi Hakan Küçükkaya ile memleketleri Burdur'da
atölye açmaya karar verdiklerini söyledi.

Yaylı sazlar ailesinin tüm ürünlerini imal ettiklerini anlatan Hakan Küçükkaya, yılda bin-bin 500 adet arasında üretilen ürünün hepsinin Almanya'ya ihraç edildiğini, Almanya'daki firmaların ise ürünlere kendi etiketlerini basarak piyasaya sürdüğünü belirtti.

Küçükkaya Kaplamacılık İthalat İhracat ve Ticaret Limited Şirketi'nde üretilen viyola, viyolonsel, keman, kontrbas sazlarının yapılışını anlatan Erkan Küçükkaya, yaylı sazların üç türlü ağaçtan yapıldığını ve bu ağaçların altı yıl kurutulduktan sonra işlendiğini belirtti.

Yaylı çalgıların göğüs kısmının ladin, sırt ve salyangoz kısmının akça ağaçtan, tuşe, burgu ve tel takozlarının ise abanoz ağacından yapıldığını söyleyen Erkan Küçükkaya, yaylı sazların modellerini ise ünlü saz ustalarının eserlerinden kopyaladıklarını, modellerin belli formları olduğunu ve bu formları talep doğrultusunda işlediklerini anlattı.

Enstrüman almak isteyen vatandaşlara önerilerde de bulunan Erkan Küçükkaya, yaylı sazların mağazalardan değil yapımcıdan alınması gerektiğini, sazda yaşanan bir sorunda yapımcıyla müşterinin bağlantısı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 10:58:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?