30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Ceviz ezmesi tescillendi

CEVİZ EZMESİ TESCİLLENDİ

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Ceviz Ezmesi coğrafi işareti patent belgesinin TC. Patent Enstitüsü'nden geldiğini açıkladı.

Başkan Keyik, Başkanlık Odası'nda yaptığı açıklamasında, TC. Patent Enstitüsü'nden gelen Burdur Ceviz Ezmesi coğrafi işareti patent belgesini basın mensuplarına ezme ikram ederek gösterdi.

Burdur'un başka hiçbir yerde görülmeyen tamamen Burdur'a has bir tatlı olan Burdur Ceviz Ezmesi'nin başka iller tarafından aslına benzemeyen kötü bir şekilde taklit edilmeye başladığını gördüklerini anlatan Keyik, şunları söyledi:

"Bu kötü taklitler üzerine, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası olarak harekete geçtik. Yaklaşık bir yıl önce ceviz ezmemize coğrafi işaret almak üzere Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduk." Bu sürecin tamamlandığını anlatan Başkan Keyik, şöyle konuştu: "Bir süre önce Resmi Gazete de yayınlanarak tescil edildiğini öğrendiğimiz Burdur Ceviz Ezmesi Coğrafi İşaret patenti resmi belgesini bugün almış bulunuyoruz. Burdur için hayırlı olsun. Bundan sonra bizim iznimiz olmadan, orijinal özellikleri taşımayan imalatlara ilgililer tarafından cezai müeyyide uygulanacaktır. Bu nedenle, Burdur Ceviz Ezmesi imal eden esnaf, ciddi denetimlerin yapılacağını bilerek üretim ve ticaretlerini daha dikkatli yapmalı. Bu aynı zamanda Burdur'un tanıtımını da sağlayacak bir ürün olarak, Türkiye gıda piyasasına ağız tadıyla sunulacak güzel ve tatlı bir hediyedir."

SIRA BURDUR ŞİŞ KÖFTE DE

Burdur TSO Başkanı Yusuf Keyik, ceviz ezmesinden sonra Burdur şiş köftesinin de coğrafi işareti patent belgesini alacaklarını söyledi. Burdur şiş köftesinin komşu illerde, Burdur'da üretilenlerin ağız tadını vermeyen taklitlerinin yapıldığını bildiklerini anlatan Keyik, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle, Burdur Şiş Köfte için de bir takım çalışmalarımız söz konusu. Lokantacılar Odası ve Odamız arasında konu üzerinde çalışma sürmektedir. Özellikle şişin orijinindeki et konusu değerlendirilmektedir.

Yaklaşık 20-25 yıl öncesi keçi etinden yapılırken, günümüzdeki Burdur Şiş Köfte sığır etinden yapılmaktadır. Bu nedenle dünün damak tadı bugün tamamen değişti. Bir süre sonra bu konuların açıklığa kavuşması ile Burdur Şiş Köftemize de coğrafi işaret almamızın mümkün olabileceğini ümit ediyorum."

CEVİZ EZMESİ TESCİLLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 14:08:04
Güncelleme :22 Ekim 2009 Perşembe 15:23:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bay_yerli IP: 78.184.42.xxx Tarih : 24.10.2009 18:15:35

VALLAHİ, TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN TÜM ÜRÜNLER PATENTLENMELİ BU DA SIFIR İTHALAT DEMEKTİR BENCE ZONGULDAK VE SOMA KÖMÜRLERİ SİBİRYA'DA TAKLİT EDİLİYOR VE MOSKOF GAVURLARININ KÖMÜRÜ ÇEVREYE ZARAR VEREN KALİTESİZ KÖMÜRDÜR ALMANYADAN İTHAL BİR ÇAY VARDI ÇAYIN YAPISINDA BULUNAN BİTKİLERİN HİÇBİRİ ALMANYADA YETİŞMEZ ALMANYA TAKLİTÇİ AMA ÇİN EN TAKLİTÇİSİ BİLDİĞİMİZ GİBİ ÇİNLİLER ÇOK TAKLİTÇİDİR DOLAYISIYLA TÜRKİYE'DEKİ TÜM ÜRÜNLERE PATENT VURULMALI Kİ İTHALAT ARTIK SON BULSUN