30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Defne fidanları boy gösterdi

Defne üretimi ile Dünya pazarının yüzde doksan beşini elinde tutan Türkiye üretimi ve pazarı düşürmemek için büyük çaba harcayarak defne ağacı dikimine önem veriyor.

Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler beldesinin Çınar mevkiinde dört yüz hektarlık saha iki yıldan bu tarafa rehabilitasyon çalışmaları yapılarak defne fidanları boy göstermeye başladı.

İlaç ve baharat sanayinde kullanılan defne, dünya pazarının yüzde doksan beşi ile elinde tutan Türkiye hem üretimi arttırmak hem de pazarı elinde tutabilmek için defne üretimine ayrıcalık gösteriyor.

Bucak Orman İşletme Müdürü İsmet Erol “Defne kendisine has ideal yetişme ortamı dışındaki bölgelerde yetişmiyor. Burdur’da sadece Kocaaliler Çınar mevkiindeki ormanlık sahada çok güzel yetişme ortamı buldu. Bu bölgedeki dört yüz hektarlık araziyi defne fidanlarının daha rahat büyüye bilmesi için başka bitki ve otlardan her yıl arındırıyoruz. Hektara sekiz yüz defne ağacı dikip yetiştirebiliyoruz. Bir ağaçtan ortalama yirmi ile otuz kilo yaprak elde edildiği düşünülürse ormandan ekmeğini kazanan bölge halkına da ayrı bir kazanç kapısı sağlanmış oluyor. Çınar mevkiinde kendiliğinden çıkan defnelerin yanı sıra tarafımızdan dikilen defne fideleri bulunmaktadır. Bu bölgeyi kısa sürede defne ormanları ile donatmış olacağız. Defnelerin yetişmesi halinde senelik bin, bin beş yüz ton defneyaprağı elde edilerek hem bölgeye hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamış olacaktır” dedi.

 

Halim Akca/Bucak Kenthaber
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 17:43:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?