4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURDUR

Elektrik kesintisi kimin suçu?

Antalya, Burdur ve Isparta başta olmak üzere Batı Akdeniz ve Ege bölgesinin bazı illerinde sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin nedeni anlaşılamıyor.


Esnafın, çeşitli meslek grupların ve vatandaşların son günlerde elektrik kesintisinde yaşanan artış nedeniyle cihazlarının bozulduğu, klimalar çalışmadığı için iş yapamadıkları yönündeki şikayetlerinin artması üzerine Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AKEDAŞ), Elektrik İletim AŞ (EİAŞ) bölge müdürlükleri ile Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü yetkilileri, elektrik kesintileri konusunda topu birbirlerine attılar.


AKEDAŞ Bölge Müdürü Abdullah Uyar,  yaptığı açıklamada, üretici firmanın elektriği ileten firmaya verdiğini, kendi firmasının da elektrik dağıtımını gerçekleştirdiğini belirterek, ''Bizim sistemimizde hiç bir sıkıntı yok. Bize enerji gelmeyince biz de müşteriye veremiyoruz. Siz bu konuya EİAŞ yetkilileriyle görüşün'' dedi.

-EİAŞ'IN İDDİASI: ''TÜRBİNLER DEVRE DIŞI''-

Elektrik İletim AŞ (EİAŞ) Bölge Müdürü Kamil Bacak da, sorunun üretimden kaynaklandığını savundu. EÜAŞ'ın bölgeye yeteri kadar elektrik veremediğini belirten Kamil Bacak, ''EÜAŞ'ın Kemerköy ve Soma'daki elektrik santrallarında bazı türbinler devre dışı kaldı. Devrede olan türbinler de kapasitesinin altında elektrik üretiyor'' diye konuştu.
Kemerköy Elektrik Santralı'nda devre dışı kalan 2 türbinin yanında, devrede olan türbinlerin 210 megavat (MW) ile çalışması gerekirken 170 MW ile çalıştığını anlatan Bacak, ''Santralda arıza olabilir, aşırı sıcaklardan ötürü sıkıntı olabilir. Soma Termik Santralı'nda da 3 grup çalışmıyor. Devrede olanlar da 165 MW ile çalışması gerekirken 130 MW ile çalışıyor'' dedi.
Elektrik kesintileri sorununun Antalya ile sınırlı olmadığını da ifade eden Kamil Bacak, Denizli, Aydın, Muğla, Burdur, Isparta ve İzmir'de de elektrik kesintileri yaşandığını belirtti.
EİAŞ'ın trafolarının aşırı sıcaklarda sinyal verdiğini, trafoların suyla soğutulduğunu kaydeden Bacak, şu bilgileri verdi:
''EÜAŞ'tan tam kapasite enerji alamadığımız için, yeteri kadar enerji iletemiyoruz. Yeterli enerji almayınca, aşırı tüketim dönemlerinde gerilim düşüyor. Bu yüzden bazı fiderleri servis dışı bırakmak zorunda kalıyoruz. Biz de üretimdeki sıkıntının bir an önce sona ermesini bekliyoruz.''

-EÜAŞ: ''ÜRETİMDE SORUNUMUZ YOK''-

Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Sefer Bütün de AA muhabirinin sorusu üzerine, ''Üretimde sorunumuz yok. Sistemin operatörü EİAŞ. Sorunu onlarla konuşmanız lazım'' yanıtını verdi.
Genel olarak enerji üretiminde sorun olmadığını, aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan bölgesel sorunların da üretimde eksikliğe yol açmadığını belirten Sefer Bütün, Antalya ve çevresinde programsız elektrik kesintilerinin yoğunlaştığına ilişkin kendilerine bilgi gelmediğini söyledi.
Kemerköy Termik Santralı'nda bir türbinde yağ kaçağı oluştuğunu, ancak diğer türbinin devreye girdiğini anlatan Sefer Bütün, şöyle devam etti:
''Kemerköy dışındaki tüm termik, doğal gaz ve hidroelektrik santralları devrede. Tüm santrallar, tüm üniteler tam kapasite çalışıyor. EİAŞ sistemdeki reaktif yükü çekemiyor. Sanırım trafoları yetmiyor. Henüz devreye sokulmamış mobil santrallarımız var. İhtiyaç olursa mobil santralları devreye sokarız.
Antalya bölgesine mobil santral gönderilmesine ihtiyaç yok. Sorunun kaynağını EİAŞ'a sormak lazım. Elbette aşırı sıcaklarda santrallarda sıkıntı olabilir. Yükü düşürebiliriz. Ama genel olarak üretim miktarında bir sıkıntımız yok.''

-''HATLARIMIZ YETERLİ''-

Sefer Bütün'ün açıklamaları üzerine yeniden görüşüne başvurulan EİAŞ Bölge Müdürü Kamil Bacak, EİAŞ'ın bölgede elektriği ileten iki farklı hattı bulunduğunu toplam 2 bin 900 MW'lik enerjinin çok rahatlıkla iletilebileceğini söyledi.
Bacak, Antalya'nın şu sıralardaki ihtiyacının 1250 MW civarında olduğunu, buna karşılık EÜAŞ'dan 900 MW civarında enerji alınabildiğini savundu. Kamil Bacak, 'Toplam 2 bin 900 MW iletim kapasitem varken, bunun neresi anormal? Elektrik üretimi ülke genelinde tamam. Zaten Doğu'daki illerde problem yok. Bölgemizde üretim - tüketim dengesizliği var'' dedi.

-EMO: ''GİZLİ, PROGRAMLI KESİNTİ VAR''-

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Başkanı Ayhan Dolanay da, elektrik kesintilerinden her üç kurumun da sorumlu olduğunu savundu. Dolanay, sorunun temelinde üretimin yetersiz olmasının yattığına değinerek, ''Üretim yetersiz olunca, iletim ve dağıtımın hatası yok gibi görülüyor. Ancak iletim ve dağıtımın hataları da var'' dedi.
Şube Başkanı Dolanay, Antalya'da Yük Tevzi'de çalışanlardan aldığı bilgiye göre, elektrik kesintilerinin programlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Yük Tevzi'ye kırsal kesimlere günde bir saat, şehir merkezlerine 30 dakika süreyle elektrik verilmemesi talimatını vermişler. Ancak, gelen enerji miktarına göre bu süre uzayabiliyor. Gizli, ilan edilmemiş bir elektrik kesintisi programı uygulanıyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle iletim ve dağıtımda meydana gelen arızalar da üst üste gelince kesintilerin süresi ve sıklığı artıyor.''
Dolanay, Hükümetin siyasi bir tercih yaparak, enerjide kamu yatırımlarından vaz geçtiğini, özel sektörün de yeni yatırımları zamanında yapmadığını kaydetti.
Ayhan Dolanay, ''Artık elektrik kesintileriyle yaşamaya alışmalıyız. Başka çaresi yok. Sorun kısa sürede çözülecek gibi görünmüyor. Ben kendimi günde 1 saatlik elektrik kesintisine alıştırdım. Ancak, daha uzun sürelerde de elektrik kesiliyor'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2007 Cumartesi 12:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?