7
Mayıs
2024
Salı
BURDUR

Esnafın gözü yollarda

Burdur'da esnaf, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in Libya askerlerinin Burdur Binbaşı Maruf Kışlası’nda eğitileceğini açıklamasıyla sevindi.

Temel eğitimin kaldırılması sebebiyle bedelli askerini kaybeden Burdur esnafının mağduriyetini gidermeyi istediklerini ve bu yüzden Libya askerinin Burdur Binbaşı Maruf Kışlası’nda eğitilmesi için girişimlerde bulunduklarını dile getiren AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, “Dövizle askerlik, bedelli askerlik düzenlemesinden sonra Burdur’da sonlandırılmış oldu. Uzun yıllar dövizle bedelli askerlik Burdur’da esnaf ve vatandaşlar için gelir getirici unsur olarak yer almıştı. İlk önce yılda 4 dönem iken 6 döneme çıkarılmışken, aniden bu düzenleme ile Burdur’daki birçok esnaf yeni hazırlıklar yapmışken, borçlanmışken zor durumda kaldı. Biz de bu sıkıntıyı dikkate alarak hemen hükümetimiz ve bakanlarımızla görüşmelerde bulunduk” dedi.

Ankara’daki Genişletilmiş il Başkanları Toplantısı’nda İl Başkanı Osman Karakaya’nın da konuyu dile getirdiğini kaydeden Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Yaklaşık 3 ay önce Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bize Libya askerlerinin eğitimlerinin Türkiye’de yapılmasının, bunu da Burdur'da yapılabileceğini, konuyu Başbakanımızla paylaştığını, Başbakanımızın da olumlu yaklaştığını söyledi. Ben de uluslararası bir anlaşma ile olacak konunun hızlandırılması için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüm. Bakan Davutoğlu da Burdur'da bu eğitimin yapılabileceğini ve desteklediğini ifade etti. Uluslararası bir anlaşma ile gerçekleşecek bu durumun uzun bir zaman alabileceği iletilmiştir. Görüşmelerimiz konunun en kısa sürede yapılması yönünde devam etmektedir. Ayrıca Özellikle İstanbul'daki Tuzla Askeri Birliğinin İstanbul dışına çıkarılması halinde Burdur'a taşınmasının iyi olabileceği, Burdur olarak böyle bir hizmete hazır olduğumuzu ifade ettik. Ayrıca Isparta Havalimanı'na taşınacak olan Kara Havacılık Okulu’nun bazı birimlerinin de Burdur'da konuşlandırabileceğini taleplerimizi de paylaştık. Bu konuda ne gerekiyorsa sonuna kadar takipçisi olacağımı Burdur Kamuoyu ile paylaşacağımı bildiririm.”

Temel eğitimin kaldırılmasıyla yurtiçi ve yurtdışı silahlı kuvvet unsurlarının Binbaşı Maruf Kışlası’nda eğitim görmek için talepte bulunduğunu dile getiren CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan da, Burdur esnafının mağduriyetinin giderilmesi için Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a soru önergesi sunduğunu belirtti. Özkan, şunları kaydetti:

“Burdur esnafı bedelli asker gidince mağdur oldu. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a konuyla alakalı soru önergesinde bulundum. Soru önergesinde ‘Sayın Bakanım bedelli askerlikte temel eğitimin kaldırılmasıyla esnafı mağdur olan Burdur ili için Millî Savunma Bakanlığı Burdur 58. Piyade Eğitim Alay Komutanlığının kapasitesinin artırılması için bir çalışma yapmayı düşünüyor mu? Geçtiğimiz süreçte bedelli askerlere hizmet veren Burdur esnafı bugünlerde zor durumdadır, bir can suyu beklemektedir. Bu can suyu için 58. Piyade Alay Komutanlığımızda bir çalışmanız olacak mıdır?’ sorularını yönelttim. Bakan İsmet Yılmaz ise cevap olarak, ‘Biz bu mağduriyeti gidermek için yurt dışındaki silahlı kuvvetler unsurlarının, mesela Libya vesaire unsurların Türkiye'den eğitim talepleri oldu, bu eğitim taleplerinin öncelikle Burdur'da yerine getirilebileceği şeklindeki görüşü Bakanlar Kurulunda açıklamış durumdayız. İnşallah, ikili sözleşmeler devam ediyor, kesinleşirse böyle bir çalışma orada yapılacak’ dedi.”

ESNAF UMUTLU

Burdur esnafı ise, Libya askerinin kentte eğitilecek olmasını ekonomiye yarar sağlayacağı gerekçesiyle çok olumlu buldu. Libya askerinin Burdur’da eğitileceğini duyan esnafın Kışla Caddesi’nde boş kalan dükkanlarına kiralık ve satılık afişleri astıkları gözlendi. 24 yaşındaki fotoğrafçı Emre Aksel, “Bedelli askerinin gitmesine üzülmüştük ama şu anda Libya askerinin Burdur’a eğitim alacağını öğrendik. İşlerimizin düzeleceğine ve ekonominin güçleneceğine inanıyoruz. Libya askerlerinin ilimizde harcamalar yaparak bize kazanç sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2012 Perşembe 17:19:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?