30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Haşhaş çiftçinin umudu oldu

Bucak ilçesinde geçen sezonunda başta kuru hububat olmak üzere birçok üründe hayal kırıklığı yaşayan üretici haşhaş üretimine yöneldi.

Geçen yıl kuru hububat, karpuz, kavun gibi ürünlerin satışını zarar ile kapatıp, toprağa ektiği tohumun parasını alamayan çiftçi, geçen yıllara oranla ekimi çok az alt seviyelere inen haşhaşa yöneldi. Bucak Ziraat Odası Başkanı Ali Demirezen “Çiftçimiz bu yıl başta buğday, arpa, kavun karpuz gibi ürünlerden zarar etti.

Buğday fiyatları hala düşüyor. Şu anda tüccar buğdaya 380 krş, arpaya 300 krş veriyor. Geçen yıl gübre fiyatları torba başına 70 tl ye kadar çıktı. Şu anda ise 25 tl ye düştü. Bu yıl buğday ve arpa ekimi azalacaktır. Karpuzda ise çiftçimiz iki yıldır zarar ediyor. Karpuz ve kavun tüccar bulamayınca tarlada kaldı. Karpuz üreticisi de bırak diğer masraflarını diktiği fide parasını çıkarabilmek için karpuzu fide fiyatına verdi” dedi. Elma Üreticisinin de sıkıntılı yıllar yaşadığını söyleyen Demirezen elmanın dalında kaldığını ve toplama parasını karşılamadığı için dalında kaldığını söyledi.

Bucak Ziraat Odası Başkanı Ali Demirezen “Geçen yıl tek ürün kar etti. Haşhaş. Bu yıl haşhaşın kapsülü 2 tl den içi ise 7 tl den satıldı. Durum böyle olunca çiftçi haşhaşa yöneldi. Geçen yıl 500 dekarlık haşhaş ekilirken bu yıl geçen yıla oranla büyük patlama yaparak bin, bin beş yüz dekarı bulacak” dedi. Demirezen haşhaş ekimi yapacak çiftçilerin 26 ekim tarihine kadar başvuruları gerektiğini söyledi.
 

Halim Akca/Bucak Kenthaber
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2009 Salı 18:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?