4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURDUR

Işıkara'dan deprem uyarısı

IŞIKARA'DAN DEPREM UYARISI

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, Burdur'da 6.0 ve 6.5 büyüklüğünde deprem yaşanabileceğini söyledi.

Burdur'da, Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi basın toplantısında konuşan Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, Burdur'un kırık fay hattı yapısına sahip olduğu için yıkıcı bir deprem olabileceğini belirtti.

Burdur'un yanında Antalya'yı da değerlendiren Prof.Dr. Işıkara, "Antalya'da deprem olmayacağını zannetmeyin, Ben göreceğim Antalya nasıl yıkılacak. Orada çok bozuk bir yapılaşma var" diye konuştu.

Deprem bölgelerinin değişebildiğini de söyleyen Ahmet Mete Işıkara, deprem bölgesi olmayan bir yerin kümeleşen artçı depremler sebebiyle büyük bir deprem yaşayabileceğini belirtti. Vatandaşların Doğal Afet Sigortası yaptırma alışkanlığı kazanmaları gerektiğini belirten Işıkara, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim projedeki amacımız, insanları nasıl enkaz altından kurtarabiliriz değil, insanları nasıl enkaz olmaktan kurtarabiliriz. Biz insanların afetten önce afete hazır olmalarını sağlıyoruz. Biz bir

depremin ne zaman olacağını söyleyemiyoruz. Böyle bir teknoloji yok. Artçı depremlerin kümeleşmesi tehlikeli, aynı kümeleşme Gemlik'te var, Datça'da var, Datça'da büyük bir depremi Burdur çok iyi hisseder. Datça'da 6.0- 7.0 gibi bir deprem olur ve fena sallanırsınız."

ANTALYA'DA BOZUK YAPILAŞMA VAR

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu belirten Prof.Dr. Işıkara, "Mesela Antalya. Antalya'da deprem olmaz demeyin, ben görürüm Antalya nasıl yıkılıyor. Orada çok bozuk bir yapılaşma var" dedi.

Güvenli yapı kavramını aşılamak gerektiğine dikkat çeken Prof.Dr. Işıkara, sözlerini şöyle tamamladı: "Burdur'da yaşayan vatandaşlar evlerini sigortalayacak, doğal afet sigortasından yararlanacak. Burdur kırık bir fay hattı yapısına sahip, Burdur'da yıkıcı bir deprem yaşanma olasılığı yüksek çünkü birinci derecede deprem bölgesi, Burdur'da 6.0 -6.5 büyüklüğünde deprem yaşanabilir."

IŞIKARA'DAN DEPREM UYARISI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2010 Perşembe 17:48:00
Güncelleme :20 Aralık 2010 Pazartesi 17:05:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?