8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURDUR

Kadınlara kanser anlatıldı

Burdur’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün organize ettiği "Meme ve Rahim Kanserlerini Önleme" konulu bir toplantı yapıldı.

Burdur Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Yusuf Bozkurt ve Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sıdıka Uyanıker konuşmacı olarak katıldı. Bozkurt, "Meme kanseri kadınların korkulu rüyası olan bir hastalıktır. Her doğan 15 kız çocuktan 1’i mutlaka meme kanseri olur. Burada önemli olan kanserin erken tedavi edilmesidir. Meme kanserine aday olan ya da kansere yakalanma ihtimali yüksek olan hanımların öncelikle tetkiki önemlidir" dedi.

40 yaş üstü riskin arttığına dikkat çeken Bozkurt, risk altındaki hanımları ise şu şekilde tanımladı:

"Evlenmemiş ve çocuk doğurmamış olanlar, emzirme süresinin kısa olması, adet görmeye erken yaşta başlaması ve ileri yaşa kadar devam etmesi, anne, teyze ya da kız kardeşlerde meme kanseri görülmesi, hormon tedavisi görmek, guatr, rahim hastalıkları ve şeker hastalığı bulunması."

Kadınların basit olarak dikkat etmesi gereken kuralları sıralayan Dr. Bozkurt, "Her ay belden yukarı tamamen çıplak olacak şekilde aynanın karşısında göğüslere bakılması, göğüs uçlarından birinin dışa veya yukarıya bakması uyarıcı olmalıdır" dedi.

Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sıdıka Uyanıker, kadın sağlığını tehdit eden rahim kanseriyle ilgili bilgi verdi.

Uyanıker, "Jinekolojik kanserler içinde en sık rastlanılanı rahim kanserleridir. Risk faktörlerini ortadan kaldırıp hastalığın ortaya çıkmasını önlemek mümkün. Risk faktörlerinin birçoğu kişi tarafından değiştirilemeyecek özellikte. Diğer taraftan kadınların rahim kanserine yakalanma risklerini azaltabilmek için alınabilecek birtakım önlemleri obezite olarak bilinen şişmanlıktan uzak durma. Doğurganlık döneminde doğum kontrol hapı kullanmış olmanın endometriyum kanseri riskini azalttığını söyleyebilirim" dedi.

Uyanıker, "Ayrıca ağırlıklı olarak meyve ve sebzeyle beslenmenin, rahim kanseri riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlandı. Rahim kanserlerinin sıklığı 40 yaş üstünde artmaya başlar. Menopoz döneminde ve sonrasında bu sıklık belirgindir. Özellikle menopoza yakın dönemlerde ve sonrasında düzenli jinekolojik kontroller, hastalık ortaya çıkmadan ve erken dönemdeyken teşhis konmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2005 Cumartesi 18:53:47
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 12:44:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?