9
Mayıs
2024
Perşembe
BURDUR

Köy Bazlı Proje'ye Burdur'da dahil

Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı pilot uygulaması için, Dünya Bankası 30 milyon dolarlık hibe kaynak verecek.

Kırsal Kalkınma çalışmaları kapsamında Köy Bazlı Katılımcı Yatırım (KBKY) Programı uygulaması öncesinde, potansiyel yatırımcılar ve ilgi gruplarına ön bilgilendirme yapmak ve yatırım konularına ilişkin görüş alış-verişinde bulunmak üzere 16 il bazında çalıştaylar düzenleniyor.

Programa ilişkin olarak, uygulama öncesinde ön bilgilendirme yapmak ve 5. yatırım konusu kapsamını belirlemek üzere 16 il bazında, programın hedef kitlesi olan çiftçiler, çiftçi örgütleri, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla çalıştaylar gerçekleştirilecek. Çalıştaylar tamamlandıktan sonra KBKY Programı ilgili yönetmelik ve tebliğin yayımlanmasını takiben uygulamaya konulacaktır. Çalıştayların ilki, 9 Mart 2005 tarihinde Bolu’da gerçekleştirilirken, toplantılar önümüzdeki günlerde çeşitli illerde sürmeye devam edecek..

Tarım reformu çalışmalarını desteklemek amacıyla yürütülmekte olan Tarım Reformu Uygulama Projesi’ne (ARIP), 2004 yılında gerçekleştirilen Orta Dönem Değerlendirme çalışmaları sonucunda yeni bileşenler eklenerek eski bileşenlerin yapılarında bazı değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda eklenen yeni bileşenlerden biri olan Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı alt bileşeni uygulamaya konuldu. Bileşen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ile Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi koordinasyonunda yürütülecek.

Köy Bazlı Katılımcı Yatırım (KBKY) Programı kapsamında, 2005 yılında, Çanakkale, Denizli, Bolu, Konya, Karaman, Burdur, Hatay, Niğde, Tokat, Artvin, Gümüşhane, Rize, Ardahan, Malatya, Adıyaman ve Batman olmak üzere toplam 16 ilde uygulanacak. Özel kişi ve özel kuruluşlar ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından teklif edilen yatırımların değerlendirilmesi ve desteklenmesi planlanıyor. Özel sektöre yönelik olarak, mır kurutma, süt toplama, meyve-sebze işleme, depolama, ambalajlama, paketleme, alternatif enerji kaynakları kullanılan seraların yapımı ve Bakanlık tarafından belirlenecek yatırım konularında başvurabilecekleri projeler ile kamu hizmetine yönelik olarak mevcut altyapı tesislerinin yol, su, sulama tesisleri gibi iyileştirilmesine, geliştirilmesine yönelik proje teklifleri değerlendirilecek ve hibe yoluyla desteklenecek.

Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı kapsamında; tarımsal sanayiinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlayan, tabandan yukarıya doğru yaklaşımla katılımcılığı sağlayan, yerel kapasiteyi ve kurumsallaşmayı geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren, kadın ve genç nüfusun eğitim ve girişimcilik düzeyini teşvik eden, geliştiren, uygun kırsal teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan, kırsal altyapının geliştirilmesine ve iyileştirilmesine yönelik projeler desteklenecek.

Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı’na tahsis edilen 30 milyon Amerikan dolarının 14 milyon dolarlık kısmı, özel sektöre, 16 milyon Amerikan Dolarlık kısmı ise kamu hizmetine yönelik yatırımlar için hibe olarak kullandırılacak. Özel sektöre yönelik yatırımların yüzde 50’si, kamu hizmetine yönelik yatırımların yüzde 75’i hibe olarak, program kaynaklarından finanse edilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 17:58:17
Güncelleme :20 Mart 2005 Pazar 00:37:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?