30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Küçük mucitten müthiş buluş

Burdurlu bir ilköğretim okulu öğrencisi, icat ettiği 'Köpüklü Diş Macunu' ile dikkatleri çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen "Bu Benim Projem" adlı yarışmaya katılan Burdur Gazi İlköğretim Okulu 7/B Sınıfı Öğrencisi Asiye Yıldız, hazırladığı "Çevre Dostu Gülüşler" isimli projesiyle Türkiye'de yılda 3 milyon 360 bin ton, Dünya da ise 90 milyar ton su tasarrufu sağlayacak.

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek 'Bu Benim Eserim' proje yarışmasında ilköğretim okulları arasında Antalya'da yapılacak bölge final yarışmasına Burdur'a bağlı ilköğretim okulları arasında katılmaya hak kazanan 13 proje arasında en iddialı olarak öne çıkan 'Çevre Dostu Gülüşler' adlı proje iddiasını bölgede ve Türkiye finalinde sürdürecek.

Burdur Gazi İlköğretim Okulu 7/B sınıfı öğrencisi Asiye Yıldız, Fen ve Teknoloji Öğretmeni Azize Erguncu ve Okul İdaresinin desteğiyle hazırladığı projeyi tanıttı.
Dünyada kullanabilir su kaynaklarının azalmasını dikkate alan Asiye Yıldız, TEMA Vakfı'nın verilerinden yola çıkarak geleneksel diş fırçalamada bir kişinin 15 litre suyu boşa akıttığını ve eğer kişi günde iki kez diş fırçalarsa 30 litre, 4 kişilik ailede bu rakamın 120 litre olduğunu bilimsel verilerle ortaya koydu. Yıldız, düşüncesini büyüterek su kaybının 288 bin nüfuslu Burdur'da yılda 3 milyon 360 bin ton su kaybına, Türkiye'de ise su kaybının 840 milyon ton olduğunu belirtti.

Projenin aşamalarını anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Geleneksel diş fırçalamada 15 litre su boşa akar. Çevremdekilerin diş fırçalarken macunu fırçaya sürüp ıslatmak için suyu açtıkları ve suyu kapatmadıklarını gördüm. Bu çocuklarda daha yaygın. Ayrıca yutulan macun flüorürden dolayı çocuklarda tehlike yaratmaktadır. Sabunun sıvı ya da köpük kullanımı var, macununda olabilir. Köpük yapıcı dispanser pompalardan yararlanarak köpük macun yaptım." Macunun sulandırılmasında saf su kullandığını anlatan Yıldız,

sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü su sağlıklı ve ucuz. Denemelerde macuna değişik ölçülerde saf su ekledim. En iyi sonuç 300 mililitre saf suda 16 gram macun oldu. Karışımı dispanser pompaya koydum ve köpük olarak çıkıyordu. Direk ağzıma götürüp fırçalama yapıyordum, 3 dakika fırçaladıktan sonra bir bardak suyla ağzımı çalkaladım. İşte elde etmek istediğim sonuç."

PROJEYE DESTEK İSTEDİ
Fen ve Teknoloji Öğretmeni Azize Erguncu da geleneksel diş fırçalama yerine öğrencisinin projesinin geliştirilerek hayat bulması halinde bir yılda kaybedilen su yoluyla ekonomik kazancın Burdur'da tam donanımlı 17 okul, Türkiye'de ise 2 bin 800 okul yapılabileceğini söyledi. Projeye sahip çıkılmasını isteyen Azize Erguncu, şöyle konuştu: "Bakanlığımız bu yolla birçok okul yapacaktır. Dikkate alıp, projemizin desteklenmesini bekliyoruz."

Erguncu, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim elemanı Yrd.Doç. Dr. Mine Öztürk, Tonguç ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim elemanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Tomul'un desteğini aldıklarını bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 14:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
esra bayrak IP: 78.167.175.xxx Tarih : 9.03.2009 22:38:12

bence çok güzel bulış tebrik ederim