4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURDUR

MAKÜ'nün yıldızı parlıyor

MAKÜ'NÜN YILDIZI PARLIYOR

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un adını alarak 2006 yılında kurulan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), 5'inci kuruluş yıldönümü kutlayacak..

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Gökay Yıldız, “Kuruluşu ile birlikte hızlı bir yapılanma içerisine giren üniversitemizde 3 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 7 meslek yüksekokulu, 6 araştırma ve uygulama merkezi ile rektörlüğe bağlı 6 bölüm ve 4 koordinatörlük faaliyet göstermektedir. Kuruluşunda öğrenci sayısı 12 bin 18 iken 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında bu sayı 14 bin 614'e yükselmiştir. Öğrencilerimize, 478 akademik ve 437 idari personel ile eğitim öğretim hizmeti verilmektedir. Program sayımız 66'dan 144'e yükselmiştir” dedi.

MAKÜ'nün yeni kurulan üniversiteler arasında tercih edilirlik oranı açısından dikkat çektiğini kaydeden Rektör Yıldız, “Yeni kurulan 15 üniversite arasında ki tercih sıralamasında 3'üncü sırada yer almaktadır. 2006 yılında öğretim üyesi sayısı 54 iken 2010 yılı itibariyle bu sayı 168'e yükselmiştir. Ayrıca, her geçen gün öğretim üyesi sayımız artmaya devam etmektedir. Bilimsel yayın açısından da gurur duyulacak bir noktaya geldiğimizi, öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı sıralamasında 114 devlet üniversitesi arasında 5'inci sırada yer almamamız göstermektedir. Merkez Kütüphanemiz 2006 yılında 12 bin olan koleksiyon sayısını 2010 yılında 25 bine çıkarmıştır. 2010 yılında, 15 adet veri tabanı hizmete sunulmuştur. Ayrıca öğretim elemanlarının, yerleşke dışından da veri tabanlarına erişimleri sağlanmıştır” diye konuştu.

MAKÜ Rektörü Gökay Yıldız ayrıca üniversitenin Burdur'daki etkinliklerin merkezi konumunda yer aldığını, üniversitede büyük organizasyonların gerçekleştirildiğini belirtti. Rektör Yıldız sözlerine şöyle devam etti:

”Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ülkemizdeki tüm seçkin öğretim kurumlarında olduğu gibi bilimsel toplantı ve kültürel etkinliklerin ilimizdeki merkezi durumundadır. I. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu, Fazıl Hüsnü Dağlarca Sempozyumu, Kuvay-i Milliye'den Cumhuriyete Burdur Sempozyumu oldukça ses getirmiştir. 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma töreninde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ağırlamak bizi oldukça gururlandırmıştır. Bunun yanısıra Çoklu Zeka Kuramının yaratıcısı Prof. Dr. Howard Gardner, Devlet Sanatçısı İdil Biret, Prof. Dr. Halil İnalcık gibi değerli isimleri öğrencilerim ve Burdur halkıyla buluşturduk. Bilimsel toplantı ve etkiliklerin sayısı sürekli artmakta olup 4-6 Kasım 2010 tarihinde Uluslararası Batı Akdeniz Doğa Bilimleri Sempozyumu'na tüm değerli bilim adamlarını ve milletvekillerini davet ettik.”

MAKÜ'nün Burdur ve Akdeniz Bölgesi'ndeki değerleri korumaya ve yaymaya önem gösterdiğini dile getiren Rektör Yıldız, “Üniversitemiz ilimiz ve bölgemize özgü değerleri korumaya ve yaymaya da önem veren bir üniversitedir. İçinde yaşadığımız Teke Yöresi kültürünü korumak ve geliştirmek için kurduğumuz Teke Yöresi Araştırma ve Uygulama Merkezi, ilimize özgü bitki ve hayvan türlerini yok olmasının önüne geçmeyi ve üretimlerini sürdürmeyi hedefleyen Biyolojik Kaynaklar Araştırma ve Uygulama Merkezi, adını gururla taşıdığımız milli şair Mehmet Akif Ersoy'u ve eserlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Mehmet Akif Ersoy Araştırma ve Uygulama Merkezi kurulmuştur. Üniversitemizi uluslararası yükseköğretim kurumlarına tanıtmak, ortak öğrenim süreleri oluşturmak, yurt dışı-yurt içi öğretim üyesi ve öğrenci değişimini gerçekleştirmek üzere Sokrates-Erasmus programı kapsamında 15 farklı ülke, 37 farklı üniversite, 20 farklı program ile işbirliği anlaşmaları yapılmıştır. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında 32 öğrencimiz ve 14 öğretim elemanımız Erasmus kapsamında yurt dışına gönderilmiş olup yurt dışından ise 4 öğrenci ve 4 öğretim elemanı üniversitemize gelmiştir” dedi.

500 BİN TL BÜTÇE İLE KURULDU

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin 500 bin TL bütçeyle kurulduğunu ve şu anda 65 milyon TL bütçe sahip olduğunu bildiren Rektör Yıldız, şunları söyledi:

”TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından 2010 yılı üniversite bütçe açıklamasında üniversitemiz 2006 yılı ve sonrasında kurulan 41 üniversite içerisinde yatırım bütçe sıralamasında 6, toplam bütçe sıralamasında 4'üncü sırada yer almaktadır. 95 devlet üniversitesi içerisinde yatırım bütçe sıralamasında 48, toplam bütçe sıralamasında ise 55'inci sıradadır. Kapalı alanımız 2006'da 53 bin 191 metrekare iken 2010 yılında 126 bin 774 metrekaraye çıkmıştır. Üniversitemizin yeni kampusu; Burdur merkezinin güneyinde Burdur Antalya Karayolu üzerinde bulunan Örtülü Mevki'nde 15 bin dönümlük alanda yapılaşmamız devam etmekte olup 2 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul 2010-2011 eğitim-öğretim yılında eğitim faaliyetlerine yeni yerleşkemizde başlamış bulunmaktayız.”

Rektör Yıldız, ayrıca üniversite tarafından yeni projelendirilen ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın takdirini alan Merkezi Araştırma Laboratuvarı için DTP'den 5 milyon TL ile desteklendiğini, ayrıca bu yıl merkez kampusundaki rektörlük binası yapımının ihalesinin gerçekleştirileceğini belirtti.

BURDUR İDEAL BİR ÖĞRENCİ KENTİ

MAKÜ' nün Burdur'da kurulması sebebiyle şanslı olduğunu dile getiren Rektör Yıldız, ”Burdur çok güvenli, rahat, sakin, ideal bir öğrenci kenti.Ben öğrenci olsaydım burada okurdum. Akşam dışarı çıktığınız zaman gece 23-24'te kız öğrencilerin arkadaşlarıyla sokaklarda rahatça dolaştığını görüyorsunuz.Aileler çocuklarını buraya gözü kapalı gönderiyor. Burdur bundan 5 yıl sonra 30 bin öğrenci ağırlayacak, genç nüfusa sahip, kocaman bir eğitim kenti olacak. Ben öğrencileri Akdeniz'in en güvenli, en rahat ve en sakin eğitim kentine davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF KABRİ BAŞINDA ANILACAK-

Mehmet Akif Ersoy'un , MAKÜ Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ' Mehmet Akif Ersoy Haftası' etkinlikleri çerçevesinde bir hafta boyunca anılacağını belirten Rektör Yıldız, 27 Aralık saat 09.00'da İstanbul Edirnekapı Şehitliği'nde bulunarak, MAKÜ Senato Üyeleri ile birlikte Mehmet Akif Ersoy'un kabrine çelenk sunup, Mehmet Akif'i mezarı başında anacaklarını sözlerine ekledi.

MAKÜ'NÜN YILDIZI PARLIYOR
MAKÜ'NÜN YILDIZI PARLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2010 Çarşamba 12:00:00
Güncelleme :22 Aralık 2010 Çarşamba 16:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?