30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Muhtarın sesini duyan yok!

Burdur’un Bucak İlçesine Bağlı Kestel Köyü Muhtarı Ahmet Baysal 442 sayılı köy kanunu yasası ile köyleri yönetmenin mümkün olmadığına değinerek başta Cumhur Başkaı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Başbakan ve Bakanlıklar, Burdur Milletvekillerine, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanlığına mektuplar yazdı. Yazdığı mektuplardan hiçbir cevap alamayan köy muhtarı Ahmet Baysal son çare olarak Avrupa Birliği Türkiye Daimi Temsilciliğine Başvuruda bulundu.

22 Yıldır Kestel Köyünün Muhtarlığını yapan Ahmet Baysal “22 Yıllık muhtarlık deneyim ile artık köyleri 442 sayılı köy yasası ile yönetmek mümkün değil. Ülkemizde 35 binin üzerinde köy bulunmakta. Bu köylerde milyonlarca insan yaşamaktadır. İktidara gelen hükümetler köylerin sorunlarına ve ihtiyaçlarına yeterince eğilmemektedirler. Avrupa Birliği uyum yasaları doğrultusunda onlarca yasa değiştirilmektedir. Nedense köy kanunu yasasında bir değişiklik önerisi bile verilmemiştir. Nereye mektup yazsam, yada sorunu iletsem cevap alamadım. Çareyi Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğine başvurmak zorunda kaldım. Siyasiler şehir yasalarını belediye yasalarını Avrupa Birliği uyum yasalarına göre değiştiriyorlar ama, köyleri unuttular. Atatürk “Köylü Milletin Efendisidir” demiş ama artık köyler efendilikle yönetilmiyor.442 sayılı köy yasası yetersiz kalıyor. 1920 yılında çıkarılan 442 sayılı köy yasası o yılların sosyal ekonomik ve toplumsal koşullarını 2000 yıllarda köylerin ve köylerde yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça uzakta kalmıştır.
Siyasilerimizin nasıl yerel yönetim ve belediyeler kanunlarını değiştirdiği gibi 442 sayılı köy kanununu en kısa sürede değiştirmelidirler. Bu sorun sadece Kestel Köyünün değil 35 binin üzerinde yaşayan köylerin ve köylerde yaşayan milyonlarca köylünün sorunudur” dedi.

22 Yıldır Kestel Köyünün muhtarlığını yapan Ahmet Baysal 2001 yılı krizinde çiftçi ve hayvancının içerisine düştüğü durumu protesto etmek amacı ile köy meydanında süt banyosu yaparak görsel ve yazılı basında günlerce gündemde kalmıştı.

Binlerce köy ve milyonlarca insanı ilgilendiren 442 sayılı köy kanunun değiştirilmemesi ve siyasilerin duyarsız kalması halinde yeni bir protestoya hazırlandığını dile getirdi.

Halim Akca/Bucak Kenthaber
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2009 Salı 13:41:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet İmdat IP: 88.254.121.xxx Tarih : 29.12.2009 16:31:29

Kardeşim bu ne saçma haber... İçişleri Bakanlığı köy kanununu değiştirmek için hazırladığı yeni tasarıyı internet adresinden isteyenlerle paylaşıyor. İsteyenler, kanunda uygun olmadığını düşündüğü yerlerle ilgili bakanlığa görüş bildirebiliyor.. Bununla ilgili bakanlıktan tüm ilin valilerine, tüm üniversitelere yazı yazılıp görüş istendi... Valilikler, köyle ilgili tüm kurumlardan görüş alıp, sonucu bakanlığa ulaştırdı... Burdur'da valilik 15 gün boyunca bu iş üzerine çalıştı... Muhtarın haberi bile olmamış mı o kadar çalışmadan... pes doğrusu...