30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Süt üreticilerinden fiyat protestosu

Bucak ilçesine bağlı Seydiköyünde süt üreticileri süt fiyatlarının artması gerektiği yerde düşürülmesine tepki göstererek, sütlerini yere dökerek protesto ettiler.

Köy meydanında toplanan Seydiköy halkı, artan yem fiyatları karşısında süte zam beklerken, alıcı firmaların süt fiyatlarını düşürmesine tepki gösteren köylüler, tepkilerini bir günlük sütlerini dökerek dile getirdiler.

Seydiköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Yaşar Atilla “Yem fiyatları ekonomik krize karşı aşırı şekilde arttı. Hayvan beslemedeki maliyet artışları ile sütün litresini 0,67 kuruştan alıcı firmalara satıyorduk. Bu sadece Seydiköyde değil, tüm civar köylerde aynı fiyat. Firmalar ile yaptığımız görüşmeler sonucu süte zam yapılmasını istedik. Süte zam beklerken alıcı firmalar sütün fiyatını düşürdüler. Tepkilerimiz üzerine tekrar 0,52 kuruşa çıkardılar. Tüm süt üretici perişan şekilde. Et fiyatlarının düşük olması nedeniyle hayvanını kestiren de zarar ediyor, sütünü satan da zarar ediyor. Şu anda sadece bizim kooperatifimize kayıtlı üyelerimizin 63 bin tlnin üzerinde borcu var. Süt üreticisinin kooperatife verdiği sütler yem bedelini karşılamadığı için yem alamaz hale geldik. Süt üreticisi kardan vaz geçti. Sattığı süt ile yemi karşılasa günü kurtarmaya çalışacak” dedi.
Seydiköy Muhtarı Mehmet Ali Atilla ise “Alıcı firmalar krizi bahane ederek süt fiyatlarını geri çekti. Süt fiyatları 0,70-0,75 kuruştan aşağı düşmemeli. Köylümüz ve çevre köylerdeki süt üreticisi perişan şekilde. Kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Çiftçimiz Allaha emanet. Siyasilerin aklına sadece seçim zamanları geliyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

100 MG’LIK SU 1 LİTRE SÜTTEN PAHALI

Artan maliyetlere rağmen süt fiyatlarında zam beklerken geri çekilmesine tepki gösteren Seydiköy halkı, 100 miligram lık suyun, 1 litre sütten pahalı olduğunu dile getirirlerken “açız” dediler.

Çiftçinin hiçbir ürününün para etmediğini tarım ve hayvancılığa sahip çıkılmadığı için her geçen gün batağa gittiklerini, Ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerindeki borçlarını ödeyemez hale geldiklerini icra korkusu içerisinde yaşadıklarını dile getirdiler.
 

Halim Akca/Bucak Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 08:53:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?