3
Mayıs
2024
Cuma
BURDUR

Tarihi eser operasyonu

2 yıl önce Isparta Müze'sinin bahçesinden çalınan tarihi eserler, Burdur Jandarma Timleri tarafından yapılan bir operasyonla ele geçirildi.
Edinilen bilgiye göre, 13 Kasım 2006 tarihinde bir ihbarı değerlendiren Burdur Jandarma Timleri, bir operasyon düzenleyerek Bucak İlçesi Antalya Isparta yolu üzeri Elsazı Köyü yakınlarında bir köprünün altına bir yere götürülmek için bekletilen eserleri ele geçirdi. 

Eserler Side Mağara tipi M.S. 2. yy. a ait bir Lahit Mezar'ın kenarını süsleyen 2 savaşçıya ait olduğunu belirten Burdur Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci, "14 Şubat 2004 tarihinde Isparta Müze Müdürlüğü bahçesinden çalınan eserler, 2 yıl aradan sonra Burdur'un Bucak İlçesi Antalya Isparta yolu üzeri Elsazı Köyü yakınlarında bir köprünün altına Jandarma Timleri tarafından yapılan operasyonla ele geçirildi. 

"14 Kasım 2006 tarihinde bize teslim edildi" diyen Ekinci, "Biz de yaptığımız tespit çalışmalarında çalınan eserlerin Isparta'ya ait olduğu anladık ve ilgili yerlere konuları ilettik. Isparta Müzesinden ilgili arkadaşlar geldi ve incelemelerde bulundular. İncelemeler sonucunda eseri bütün olduğu ve ikiye bölündüğünü gördük. Eserler Side Mağara tipi M.S. 2. yy. a ait bir Lahit Mezar'ın kenarını süsleyen iki savaşçıya ait olduğunu, Isparta Müdürlüğü'nden çalınan eserlerin envanter bilgilerine bakarak hem görsel olarak hem tanım olarak doğrulamış bulunmaktayız. Ancak kültür varlığına karşı yapılmış bu kaçakçılığı yurt dışına çıkarılmadan bulunmuş olmaları bizim için çok çok önemli. Tarihi eserlerin değerleri bize çok sorulan bir soru ancak, kültürel değeri çok önemli, maddi değeri de çok önemli, ihbarcı bulunursa ödülünü alacak. İhbarcı bulunur ise, eserin değerin yüzde 7.5 gibi bir miktarı ödül olarak verilecek" dedi. 

Ele geçirilen eserlerin önümüzdeki günlerde Isparta Müze Müdürlüğü'ne teslim edilmesi bekleniyor.
iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2006 Salı 17:22:28
Güncelleme :21 Kasım 2006 Salı 17:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?