30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Tarihi Kentler Birliği zirvesi sürüyor

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ BURDUR ZİRVESİ DEVAM EDİYOR

Tarihi Kentler birliği'nin, bu yıl içerisinde yaptığı 4. Zirve Burdur Belediyesi'nin ev sahipliğinde sürüyor.

Dün başlayan ve yarın sona erecek olan zirvenin bugünkü bölümünde, "Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Oditoryumunda "Koruma alanlarının planlanmasında yerel yönetimlerin rolü ve sorumluluğu" konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Burdur Valisi İbrahim Özçimen, Karabük Valisi Nurullah Çakır, Bilecik Valisi Musa Çolak, eski Burdur Valisi Can Direkçi, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile birlikte yaklaşık 50 Belediye Başkanı ve yaklaşık 200 akademisyenin katıldığı ikinci gün programı "Burdur Gölü ve Kuşları" resim sergisi'nin gezilmesi ile başladı.

Oturum başkanlığı'nı Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Kazısı Başkanı Prof. Dr. Havva Işık'ın yaptığı "Koruma Alanlarının Planlanmasında Yerel yönetimlerin Rolü ve Sorumluluğu" konulu konferansta; sanat tarihçisi ve Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Öğretim Üyesi ve Olympos Kazı Başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan ve Yüksek Mimar, Tepebaşı Belediye Danışmanı ve ÇEKÜL Vakfı YDK Üyesi Prof. Dr. Erkan Uçkan, "Olympos ve çevresi Alan

yönetimi Çalışmaları" konusunda; ÇEKÜL Vakfı YDK Üyesi Mimar Özcan Topsel de, "Selimiye Külliyesi Alan Yönetim Planı Aşamaları" konusunda sunumlarını yaptıktan sonra genel değerlendirmeyi de Şehir Plancısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Gürkan yaptılar.

Konferansın kapanış konuşmasını ise dünkü açılış toplantısına katılamayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi kentler birliği Başkanı Mehmet Özhaseki yaptı.

Özhaseki, konuşmasında, bu toplantıya ev sahipliği yapan ve görev alanlara teşekkür ettikten sonra "Tarihi Kent Birliği olarak bizler kutsal bir görevi yaptığımızı biliyorum ve sunan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu kutlu kervan bütün hızıyla büyüyerek, haşmetiyle devam ediyor. Bakın bir taraftan bilgi dağıtıyoruz, bir taraftan para dağıtıyoruz, bir taraftan da ışık saçıyoruz. Para dağıtan Türkiye'de bir yer yok, kolay kolay. Maliye'den kolay kolay para alamazsınız. Maliye aklınıza gelebilir, ama para dağıtmaz Maliye. Biz üyelerimize para dağıtıyoruz. Arkadaşlarım almak için ısrarcı olmasalar da, gönülsüz olsalar da biz zorla dağıtıyoruz. Arkadaşlarımız sabahtan bu yana bilgi veriyorlar, emin olun dört gözle izliyoruz. Başkanlar seçildikleri zaman, buraya geldikten sonra bu işi kavradılar, bu işin bilincine vardılar. İnanın 10-15 sene başkanlık yaptığı halde bu işin farkında olmayan Belediye Başkanları var. İki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra bazı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı halde

'Şu kös taşları nasıl yıkarım' diyen arkadaşlar var. Emin olun onlara bu virüsü bulaştırmamız lazım. Bir taraftan da ışık saçıyoruz; her şehrin çok sayıda eseri var, bu eserleri çıkarın, geriye ne kalır. Bütün bunların vebali bizim omuzlarımızda" dedi ve zirvenin ikinci gününün sabah programı sona erdi.

Zirveye katılan misafirler, öğleden sonra da Burdur'un özel mekanları olan Bakibey Konağı, Taş Oda, Ulu Cami ve Kentsel SİT Alanı, Müze, Kavaklı Rum Kilisesi, Piribaşlar Evi, Mısırlılar Evi, Tarihi Hükümet Caddesi ve Sanat Evi Sergisini gezecekler. Zirve yarın sabahtan öğleye kadar olan İnsuyu Mağarası ve Sagalassos Antik Kenti'nin gezilmesi ile sona erecek.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ BURDUR ZİRVESİ DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 20:59:02
Güncelleme :14 Kasım 2009 Cumartesi 21:14:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?