30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Tarihi Kentler toplanıyor

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ BURDUR'DA TOPLANIYOR

Tarihi Kentler Birliği Burdur’da toplanacak.

Tarihi Kentler Birliği 13–15 Kasım 2009 da Burdur Semineri’nde bir araya geliyor. Genelden yerele koruma alanlarının planlanmasının ele alınacağı Burdur Semineri’nde yerel yönetimlerin rolü ve sorumluluğu ele alınacak.

Burdur Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek Burdur Semineri programı 13 Kasım Cuma günü, Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu'nda “Geçmişten Günümüze Kültür Varlıklarımız” konulu belgesel sunumuyla başlayacak. Açılış konuşmalarını, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ve Burdur Valisi İbrahim Özçimen yapacaklar. Seminerde “Tarihte Fotoğraflarla Burdur” konulu fotoğraf sergisi açılacak.

14 Kasım Cumartesi Günü Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleşecek “Koruma Alanlarının Planlanmasında Yerel Yönetimlerin Rolü ve Sorumluluğu” konulu Burdur Semineri öncesi Burdur Gölü ve Kuşları Sergisi gezilecek. Seminerin oturum başkanlığını Akdeniz Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Patara Kazısı Başkanı Prof. Dr. Havva Işık yapacak. Seminere, sanat tarihçisi, Anadolu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Olimpos Kazısı Başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan ve Yüksek Mimar, Tepebaşı Belediye Danışmanı, ÇEKÜL Vakfı YDK Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Uçkan “Olimpos ve Çevresi Alan Yönetimi Çalışmaları” konulu sunuşla katılıyor. Mimar, ÇEKÜL Vakfı YDK üyesi Özcan Topsel’in sunuş konusu ise “Selimiye Külliyesi Alan Yönetim Plan Aşamaları.” Son olarak genel değerlendirme; Şehir Plancısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Gürkan tarafından yapılacak.

Seminer hakkında bilgi veren Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akaya,

"Kuşkusuz seminerin konusundan da anlaşılacağı gibi Koruma Alanlarının Planlaması ve Yerel Yönetimler kavramları seminerle bir araya geliyor. Ülkemizde doğal, arkeolojik ve kentsel nitelikli koruma alanlarının planlanması ve yönetiminin zorluğu, çözümün yerelde olmasını gerektiriyor. Bu nedenle başta belediyeler ile il özel idarelerine önemli sorumluluklar düşüyor. Seminerde Olimpos’da arkeolojik, Selimiye’de kentsel koruma alanlarında planlama süreçlerinde yerel yönetimlerin rolü ve sorumluluğu ele alınırken ülkemizde benzer sorun yaşayan koruma alanlarının geleceğine yönelik önemli ipuçlarını ortaya koyuyor. Genel değerlendirmede konunun yasal süreçlere taşınması ve çözüme ulaşması bekleniyor. Ulu Cami civarındaki Kentsel Sit, Burdur Gölü ve İnsuyu Doğal Sit ile Kybra ve Sagalassos Arkeolojik Sit Alanlarının bulunmasıyla Burdur canlı bir laboratuar özelliği taşıyor. Bu nedenle gerek teorik, gerekse de pratik bilgilendirme açısından Burdur Semineri önem taşıyor." dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 17:39:03
Güncelleme :22 Ekim 2009 Perşembe 17:45:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?