4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURDUR

Toplu süt sağım merkezi açıldı

BURDUR'DA 8. TOPLU SÜT SAĞIM MERKEZİ AÇILDI

Türkiye'de ilk kez 2006 yılında Burdur merkeze bağlı İğdeli köyünde kurulan Toplu Süt Sağım Merkezi'nin 8'incisi Burdur'a bağlı Kemer İlçesi Elmacık köyünde açıldı.

2010 yılında Kemer ilçesinin Kayı, Elmacık, Pınarbaşı köyleri; Karamanlı İlçesinin Kağılcık, Kılavuzlar köyleri; Çavdır ilçesinin Küçükalan köyü; Yeşilova ilçesinin ise Büyükkaya köylerinde yapımı başlayan toplu süt sağım üniteleri Burdur'da yaygınlaşmaya başladı. Süt sağım merkezlerinin binaları Burdur Valiliği İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanırken tesisin yapımı için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise köylerin her birine 147 bin TL'lik hibe desteği sağladı. 250 inek kapasiteli toplu süt sağım merkezlerinin bir tanesi 350 bin TL'ye maledildi.

Elmacık Köyü Sulama Kooperatifi Süt Sağım Soğutma ve Depolama Tesisi'nin açılışına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, TEDGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, TÜGEM Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Muhittin Eyimaya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okay katıldı.

Elmacık Köyü Sulama Kooperatifi Süt Sağım Soğutma ve Depolama Tesisi'nin açılış konuşmasını Burdur Valisi Süleyman Tapsız yaptı. Vali Tapsız, Burdur'un hayvancılıkta Türkiye'de ön planda yer aldığını belirterek "Yıllık 300 bin ton süt üretimi, 140 bin büyükbaş hayvan mevcudu olan bir ilimiz. Açılışını yapacağımız tesis gibi tüm köylerde toplu süt sağımını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Burdur'da toplam 263 kooperatif, 115 bine yakın üye; 40'a yakın birlik ve 75 bin civarında da üye var. Bu sebeple Burdur toplu süt sağımında cazibe merkezidir" diye konuştu.

Burdur'un Türkiye'de başarı yakalayan iller arasında olduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise şunları söyledi: "Burdur artık hayvancılık bakımından sayılı iller arasına girmiş bir ilimiz. Burdur'a verilen bu desteklemeler, çok önemli katma değere dönüşüyor. 2010 yılında Burdur'a 50 milyon TL'lik kırsal destekleme sağlanmış, 29 adet paketleme tesisine destek verilmiştir. Yeni dönemdeki hedefimiz yıllık 300 bin ton süt üretimini 500 bin tonlara çıkarmak."

Konuşmaların ardından Süt Sağım Soğutma ve Depolama Tesisi'nin açılış kurdelesi kesildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Burdur Valisi Süleyman Tapsız ve beraberindekiler toplu süt sağım tesisini gezerek inceledi.

BURDUR'DA 8. TOPLU SÜT SAĞIM MERKEZİ AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2010 Çarşamba 18:16:02
Güncelleme :24 Kasım 2010 Çarşamba 18:25:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?