30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Türker: Kan durmalı

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Burdur programı doğrultusunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türker'in gündeminde 'Kürt açılımı', 'Ergenekon', 'Özelleştirme' ve 'Ekonomi' konuları yer aldı.

Türkiye gündeminin değiştirilen bir yapısı olduğunu belirten DSP Genel Başkanı Masum Türker 'Kürt açılımı' konusunda ilk olarak CHP ve MHP'nin vermediği randevuyu, kendilerinin vermesinin açıklaması yaptı.

Türker, CHP ve MHP'nin randevu vermemekle Başbakan Tayyip Erdoğan'ın DTP ile bire bir görüşmesi ve diğer partilerle Beşir Atalay'ın görüşmesine olan tepkilerini gösterdiklerini söyledi. Bu tepkiyi söyleyecek partinin de kendileri olduğunu ifade eden DSP Genel Başkanı Türker, Beşir Atalay'la yaşanan görüşmede 3 öneri de bulunduklarını dile getirdi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, DSP'nin verdiği 3 öneriyi şöyle açıkladı: "Hükümet, devlet yapısında kırmızı çizgi diye tabir edilen resmi dil ve eğitim dili hakkında ödün vermeyeceğini belirtti. Biz de kendilerine 3 öneride bulunduk. Bunlardan birincisi, bölgeye ekonomik özgürlük verilmesi. Bölgeye entegre kağıt fabrikası yapılması hem ekonomiyi güçlendirir hem de ormanlık arazilerin çoğalmasını sağlar. İkincisi ise, Mazı Dağı'na gübre fabrikası yapılması. Bu da hem tarımı artırır, doğunun bereketli topraklarında verim artar hem de Belçika'dan ithal gübre gelecek diye çiftçi bekletilmez, biz de Belçika'ya muhtaç kalmayız. Üçüncü önerimiz ise, kesinlikle bunu üstüne basa basa söylüyorum ve hatta altını çiziyorum, o bölgede toprak reformu yapılmasıdır. Hiçbir kimsenin tapusuz olarak o toprakları kullanmaya hakkı yoktur. O bölgede sadece mayınlı arazilerin temizlenerek vatandaşlara dağıtılması bile doğunun ekonomisini müthiş etkiler ve hatta o bölgeye mülkiyet özgürlüğü verir. Bütün sorunlar demokratik yolla çözülür. Bu sorun da çözülmelidir. Bu sorun Türkiye'nin en büyük çilesini yakından ilgilendiren konudur. Kan durdurulmalıdır. Biz 577inci hükümette AK Parti'ye sıfır terörle bu devleti devrettik. Ben şimdi Ak Parti'nin yerinde olmak istemezdim. Bu iş demokrat olmakla sağlanır. Bu konuya demokratik açılım deniyorsa, bu sorunu demokratlar demokrat bir biçimde çözer."

EKONOMİ İÇİN BİRŞEY YAPILMIYOR

DSP Genel Başkanı Masum Türker, basın toplantısında ekonomiye de değindi. Türker, Türkiye'de sürekli gündemin değiştiğini ve sarsılan ekonomi için hükümetin ve ekonomi çevrelerinin bir çaba göstermediğini dile getirdi. Türker, ÖSYM yerleştirmelerinin yapıldığını, hükümetin öğrencilere vereceği en güzel hediyenin harç paralarını azaltması olduğunu belirtti. Türker, 1968 yılını hatırlatarak, yüzde 5 emekli zammıyla çocuğunu okutamayan vatandaşların evlatlarının sokağa dökülerek protesto yaptıklarını, hükümetin böyle bir durumla karşılaşmaması için harç paralarını azaltması gerektiğini ifade etti.

Türker konuşması sırasında özelleştirmeye de değindi. DSP İktidarı döneminde özelleştirmeye karşı olduklarını dile getiren DSP Genel Başkanı Masum Türker, bugün yapılan özelleştirmenin yanlış yapıldığını, özellikle şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi gerektiğini belirtti. Türker, DSP İktidar olduğu vakit bu özelleştirmelerin hesabını soracağını de sözlerine ekledi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ergenekon ile ilgili olarak ise "Şimdi şu anda mahkemeler devam ettiği için konuşmamı sınırlı tutmak zorundayım ama ben görüşlerimi söylüyorum. Bu davalarda yeteri kadar şeffaflık yok" dedi. Türker, yargıyı da yaralayacak şekilde davranışlar oluştuğunu, bu davaların daha önceden kitap halinde, daha davalar başlamadan hikaye edildiğini, bunların bilinçli olarak Türkiye'de rejimi değiştirmek adına kurgulanmış olgular olduğunu ifade etti. Türker sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye adına rektörler, bilim adamları, gazetecilerin bir bölümü, eski emekli subaylar, bazı iş adamları maalesef sindirilmişlerdir ve bunlarla da asıl hedef sindirmektir ama biz çok kısa zamanda bu gerçeklerin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Orada mahkemelerin çok hızla yürümesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu da zaman gösterecek. En büyük zamanı bugünkü gazete manşetinde görüyoruz. Davalarda önemli rol oynayanlardan bir tanesinin psikososyal eksiklik taşıdığını, daha eski raporlar ortaya çıkınca görüyoruz. Bunları doğru bulmuyoruz, yani 12 rektör ya da 20 rektör bu ülkede darbe yapmaz, bu ülke gelişsin diye uğraşır."

DSP Genel Başkanı Masum Türker'in basın toplantısına DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Hasan Macit ve DSP burdur İl başkanı Süleyman Özen katıldı.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 17:27:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?