30
Nisan
2024
Salı
BURDUR

Yabancı pazarcı zor durumda

Burdur’da her hafta Salı, Bucak ilçesinde Perşembe günleri kurulan açık halk pazarlarında belediyelerin yabancı pazarcıyı ve üreticiyi dışlaması, üretici ürettiği ürünü satmada sıkıntı çekerken, en büyük zararı da tüketici çekiyor.

Bucak ilçesinde Perşembe günleri kurulan açık halk pazarında belediyenin bir süre önce aldığı kararı ile yabancı pazarcının tezgâh açması engellenirken, uygulamaya Burdur Belediyesinin de geçmesi ile Pazar savaşları başlamış oldu.
Bucak ilçesine bağlı Çamlık Beldesinde bulunan onlarca domates, biber, salatalık, fasulye seralarındaki yetişen ürünleri üretici yok pahasına satmak zorunda kalıyor.

Ürettiği ürünü pazarlarda perakende satmakta zorlanan Çamlık Sahil Mahallesi köy meydanında toplanarak sorunlarına çare bulunmasını istediler. Mahalle sakinleri Burdur Belediyesi Zabıtası bize Pazar dışında yolda yer göstererek satışımızı Pazar dışında yapmamızı istiyor. Halbuki bizde Burdur’un bir ilçesinin belediyesinden geliyoruz. Sanki yabancı ülkeden gelir gibi vize uygulanıyor gibi yabancıyız diyerek hor görülüyoruz diyen mahalle sakinleri serbest piyasa diyorlar, serbest piyasa böylemi olur diye soruyorlar.

Çamlık Beldesinin Sahil Mahallesi Muhtarı ve Sulama Kooperatifi Başkanı Turan Çatal “Sıkıntılarımızı siyasilere ilettik. Ama bir türlü çözüm olmadı. Burdur’da kurulan halk pazarına giden üretici satıcılarımızı zabıta Pazar dışında yer göstererek tezgahlarını Pazar dışına kurmalarını istiyor. Pazar içine yer gösterilerek tezgah açmalarına izin verilse sorun çözülecek” dedi.

PAZAR SAVAŞINDA EN BÜYÜK ZARARI ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ GÖRÜYOR

Belediyelerin tezgah açarak satış yapan yabancı Pazar esnafının Pazar dışı, yada uygun olmayan yerlerde satış yapılmasını göstermesi, en büyük zararı üretici ve tüketici çekiyor. Aracıyı kaldırarak ürettiği ürünü pazarda perakende fiyat ile ucuza satan ve tüketicicinde ucuz fiyattan mal almasını sağlayan yabancı üretici pazarcısı, belediyelerin bu uygulamaları pazarın pahalılaşmasına neden olduğunu söylüyorlar.

Sahil Mahallesi Muhtarı ve Kooperatif Başkanı Turan Çatal “narenciye ve sebze üreticisi ürettiği ürünün elinde kalmaması ve zamanında satılması için pazarlarda toptan fiyatına satıyor. 1 kilo domatesi üretici pazarcısı pazarda 0,50 kuruşa satıyorsa, bunu toptancıya da aynı fiyata veriyor. Toptancı 0,50 kuruşa aldığı 1 kilo domatesin kilosunu, toptancı, aracı derken pazarda tüketiciye kilosu 1,50 kuruşa kadar çıkıyor.

Belediyelerin üretici pazarcısının tezgahının önü kapatıldığı zaman tüketicinin kilosunu 0,50 kuruştan aldığı domates 1,50 kuruşa kadar yükseliyor ve en büyük zararı da tüketici çekiyor. Belediyelerin aldığı karar hem üreticinin ürettiği malı, toptancı ve aracı yok pahasına ucuza alarak, tüketiciye istediği fiyattan pahalı olarak satılmasına sebep oluyor.

Belediyeler yabancı ve yerli Pazar esnafı ayrımını kaldırarak serbest piyasa ve rekabet sistemine izin vermelidir. Bu durumda pazarlara üretici pazarcısının kaliteli ve taze malın girmesini ve pazarların ucuzlaması sağlanmış olur” dedi.
 

Halim Akca/Bucak Kenthaber
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 09:53:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?