6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

120 milyon yıllık mağara turizme açılıyor

Dörtyol'a  bağlı Payas Beldesi'nde 5 yıl önce keşfedilen 120 milyon yıllık Sincan Mağarası'nın turizme açılması için çalışma başlatıldı. 

Dörtyol Kaymakamı Hayri Sandıkçı, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan ile birlikte Sincan Köyü'nde 5 yıl önce keşfedilen 120 milyon yıllık Sincan Mağarası'nı gezdi. Mağarayı ilk kez gezen Kaymakam Sandıkçı, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Melih Erek'ten mağara hakkında bilgi aldı. Erek, Sincan Mağarası'nın yaklaşık 120 milyon yıllık olduğunu ve içerisinde 300 senede oluşan sarkıtlar bulunduğunu belirtti. Mağara içindeki sarkıt ve dikitlere dayanarak tahminde bulunduklarını ifade eden Erek, sarkıt ve dikitlerin oluşumu için milyonlarca yıl gerektiğine dikkat çekerek, "İkisinin buluşması da milyonlarca yıllık bir süreci gerektirir, ama bizim belirttiğimiz süreç bir tahmini oluşturmaktadır. Mağarada suyla oluşan sarkıt ve dikitlerin 3 metre yüksekliğe ulaşan buluşması bile milyonlarca yıllık bir sürecin geçtiğini gösteriyor. Zira, bu suyla oluşan bir süreçtir ve biz bunun Crtecfaa olarak adlandırılan bir jeolojik dönemi kapsadığını, belki o dönemden bile eski olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
 
Kaymakam Hayri Sandıkçı ise, mağaranın bulunduğu Amanos Dağları'nın mutlaka turizme açılması gerektiğini ifade ederek, bölgenin pek çok güzelliğe sahip olduğunu, bunların tanıtılması gerektiğini kaydetti. Daha sonra beraberindekilerle birlikte "Meryem Ana" suyunun bulunduğu bölgeye giden Sandıkçı, geçtiğimiz aylarda katıldıkları Emit Fuarı'nda Dörtyol ve çevresini tanıttıklarını, bunun ilk adım olduğunu söyledi. 

Bölgeyi turizme açmak için çeşitli projeler ürettiklerini anlatan Sandıkçı, "Köyümüz gerçekten çok değerli eserlere sahip. Bunların korunması için elimizden geleni yapacağız. Burasıyla ilgili tüm projelerimiz hazır. İlk olarak yol problemini çözüp ardından ne gerekiyorsa yapacağız. Yol KÖYDES kapsamında yapılacak. Yol yapılınca diğer çevre düzenlemeleri de arkasından gelir. Buranın ekolojik yapısı çok farklı. Payas genel anlamda güzelliklere sahip. Yani bu bölge turizm alanında gelecek vaat eden bir bölge. Emit Fuarı'na katılmamız da bölgeyi tanıtmanın bir parçasıydı" diye konuştu. 

Belediye Başkanı Bekir Altan da, Sincan Köyü'nü Payas'ın bir mahallesi gibi gördüklerini vurgulayarak, "Buraların korunması için kolları sıvadık. 2003 yılında yüzlerce insanı buraya getirdik. Bölgenin turizm adına genişletilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 14:24:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?