7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Alacaklı, yolcu uçağı haczettirdi

Merkezi İstanbul'da bulunan bir nakliyat firması, Irak Hükümeti'nden alacağı 1 milyon 800 bin doları tahsil edemediği için Irak Hava Yolları'na ait Boing 737 tipi yolcu uçağını haczettirdi.

1984-87 yılları arasında Irak'a yaptığı transit taşımacılıktan dolayı 1 milyon 800 bin dolar alacağı bulunan Başaran Uğur Uluslararası Nakliyat ve Tic. Ltd. Şti., alacaklarını tahsil etmek için Irak Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'ne İskenderun'daki avukatı M. Şekip Ensari aracılığıyla 1995 yılında dava açtı.

1997 yılında haciz kararı çıkmasının ardından 6 Mart 2006 tarihinde Bakırköy 8. İcra Müdürlüğü tarafından Irak Devleti'ne ait Bağdat-İstanbul seferini yapan Boing 737 tipi 21360 seri no'lu yolcu uçağına haciz işlemi uygulandı.

Uçağın Türkiye'de bağlı bulunduğu Fly Air Havayolu şirketinin talebi üzerine Türkiye Irak Devletleri arasındaki ilişkilerin zedelenmemesi ve uçakta bulunan yolcuların mağdur olmaması için uçak 7 emin olarak bu şirkete teslim edildi. Son kez Bağdat seferini yapıp dönmesi beklenen uçak, Türkiye'ye geri dönmedi.

Şirketin avukatı M. Şekip Ensari, Başaran Uğur Uluslararası Nakliyat ve Tic. Ltd. Şti.'nin 1 milyon 800 bin dolar alacağından dolayı icra daireleri aracılığıyla Irak devletine ait malların haczine karar verildiğini ve bu nedenle Irak devletinin hava yollarına ait uçağın haczini talep ettiklerini söyledi.

İstanbul Atatürk Hava Limanı'ndaki Irak Hava Yolları'na ait uçağın haczinin 6 mart 2006 tarihinde gerçekleştirildiğini belirten Ensari, "Irak Hava Yolları'nın Türkiye'deki temsilcisi bulunan Fly Air şirketi devreye girdi. Uçağın seferden men edilmesinin özellikle iki devlet arasındaki ilişkileri zedeleyebileceğini bahane gösteren şirkete talepleri üzerine uçağı yedi emin olarak uçağı teslim ettik. Haciz işlemi yapıldıktan sonra son kez Bağdat-İstanbul seferini yapan uçak o tarihte Bağdat'a gitti ve bir daha geri gelmedi. Ancak yapılan haciz işlemlerinin kısa sürede olduğu için bilirkişi tetkiki ve kıymet taktiri yapılamadı. Dönüşte yapılacak diye uçağı teslim ettik fakat iyi niyetimiz suiistimal edildi ve uçak bugüne kadar geri dönmedi. Bizim yapacağımız şey uçak seferden döndüğü zaman bağlayacağız ama hiç dönmezse uçağı 7 emin olarak teslim ettiğimiz Fly Air şirketine tazminat davası açarak alacaklarımızı talep edeceğiz" dedi.

Türkiye'de Irak Devleti'nin mallarına ilk kez haciz kararının uygulandığı bu davanın Irak Devleti'nden alacağı bulunan bir çok şirkete emsal olması bekleniyor.

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2006 Cumartesi 11:36:18
Güncelleme :25 Mart 2006 Cumartesi 12:42:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?