Samandağ'da eski Asi yataklarının değerlendirilmesi yönünde yeni bir umut doğuyor.
Konuyla ilgili olarak Samandağ Kaymakamı Selim Çapar, Belediye Başkanı Ali Terzi, İlçe Tarım Müdürü Vecit Ekşi ve Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik yerinde inceleme yaparak bu alanların değerlendirilmesi konusunda çalışmaların başlatılması yönünde olumlu görüş belirttiler. 1974 yılında Asi Nehri yatağının değiştirilmesiyle ilçe merkezine çok yakın yerlerde göletler şeklinde duran eski Asi yatakları zaman içerisinde geçmiş belediye yönetimlerinin teşvikiyle çöp ve moloz döküm alanı haline dönüştü.
Halkın isteği üzerine geri kalan bölümleri kurtarmak üzere bölgeye giden Samandağ Kaymakamı Selim Çapar, Belediye Başkanı Ali Terzi, İlçe Tarım Müdürü Vecit Ekşi ve Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik bu alanların kurtarılması yönünde fikirlerini beyan ettiler. Samandağ Kaymakamı Selim Çapar Belediye Başkanı Ali Terzi'den bölgeye bir mimar gönderilip yapılabilecekler konusunda bir proje üretilmesi önerisinde bulundu. Terzi bazı sıkıntılara rağmen en kısa zamanda bir mimarın görevlendirileceğini ve çevre halkıyla bir toplantı düzenleyeceğini ifade etti.
Eski Asi yatakları günümüzde göçmen kuşların önemli barınma merkezlerinden birisini oluşturuyor. Al-Mina'da İnceleme Eski Asi'den sonra tarihi Al-Mina bölgesine geçen yetkililer buradaki höyük üzerinde bulunan ziyaret ve çevresinde kısa bir inceleme yaptılar.
Höyük üzerinde bulunan “Şeyh Yusuf el Garip” türbesinin ilginç bir hikayesi var. Söylentiye göre Asi nehrinin sık sık taşıp yatak değiştirdiği zamanlarda nehrin suyu türbenin bulunduğu yere kadar gelip aşındırmaya başlar. Halk türbenin yıkılacağını zannederek oradan kaçışırken mezarında yatan aziz öfkeyle doğrulup Asi'yi azarlar ve uzaklaşmasını ister. Ertesi sabah uyanan insanlar nehri türbenin yüzlerce metre uzağında usul usul akarken görürler. Tarihi kayıtlara göre ise M.Ö. 750 yılarına doğru eski Yunanlılar burada bir ticaret kolonisi kurdular. Yüzyıllar boyunca Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri olan Al-Mina limanı Çevlik yöresinde Seleucoslar'ın M.Ö. 300 yılında Seleucia Pieria'yı kurmalarıyla önemini kaybeder.
1936-37 yıllarında ünlü İngiliz arkeologu Sir Leonard Wooley Al-Mina yöresinde yaptığı kazılarla bu limanın tarihteki önemini tüm dünya kamuoyuna duyurdu. Al-Mina günümüzde arkeologların ilgisini çekmeye devam ediyor.
ben ası nehrını gercek ve tam olarak hıkayesını cozzemedım okadar arastırdım bulamdım burda bırazdaha acıklayıcı ama tam neden ters aktıgını cozemedım hıkayeyı tam anlamıyla varsa lutfen bana maıl atarsanız coook sevınırım tsk edrım sımdıden