4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

AB'nin kapısı Isparta'dan açıldı

Isparta Belediyesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği öncesinde bir ilke imza attı. Yapılan bu ilk çalışma ile, AB'nin kapısı Isparta'dan açılmış oldu. Belçika-Isparta dostluğu bugün yapılan protokol ile gerçekleşti.

Avrupa Türk İş Adamları Konseyi'nin Isparta ziyareti bugün Isparta Belediyesi ile Belçika'nın Genk Belediyesi arasında yapılan Kardeş Şehir Protokolü ile devam etti. Isparta Büyük Otel'de gerçekleştirilen dostluk köprüsü öncesinde, "Avrupalı Türk İşadamlarının Ekonomik Zirvesi" konulu bir panel yapıldı. Panele, Isparta Valisi İsa Parlak, Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman, Belçika Eyalet Milletvekili Cemal Çavdarlı, Belçika İşadamları Derneği Başkanı Başkanı Ahmet Tanrıkulu, CDH Partisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Belediye Meclis Üyesi Halis Kökten, Genk Belediye Başkanı ve Senatör Jef Gabriels, Genk Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Piet Weltjens, Genk Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Freuddy Dolhem, Genk Hastanesi Genel Müdürü Prof. Dr. Johan Helings, Limburg Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Luc De Schepper, Genk Belediye Sekreteri Rud Haack, Avrupa Türk İşadamları Konsey Başkanı (ATİK) Aziz Şahin, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Şahin, AB Danışmanı Astrid Van Caloen, Avrupalı İşadamları Birliği Başkanı Ahmet Güler, Hotiad-Hollanda İşadamları Derneği Sebahattin Uçar, Tekstil İş Verenler Derneği Başkanı İngiltere Sanayi Ticaret Odası Ziya Akşahin, Fransa Türk İşadamları Derneği Başkanı Enver Koltuk, Polonya Türk Ticaret Platformu Başkan Yardımcısı Ryszard Heçka, Avrupa Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Tunay İnce, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Murat Dolmacı, ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ve çok sayıda davetli katıldı.

"TÜRKİYE, AB İÇİN KAÇINILMAZ SON DERECE ÖNEMLİ BİR ÜLKEDİR"
Panel öncesi açış konuşmasını yapan ATİK Başkanı Aziz Şahin, Brüksel'de bulunan işadamlarını yaptıkları yatırımları anlattı. Isparta'da gerçekleştirilen kardeşlik protokolünün örnek olduğunu belirten Şahin, "AB yolunun Diyarbakır'dan geçtiğini söyleyenlere sesleniyorum. AB yolu sadece Diyarbakır'dan değil artık Isparta'dan da geçiyor" dedi. Aziz Şahin'in ardından konuşan Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Şahin, "Eğer Avrupa'nın büyükleri Türkiye'yi istiyorsa Avrupa'nın politikası ister istemez Türkiye'nin tarafında tercih kullanmak zorundadır" dedi.
Belçika Eyalet Milletvekili Cemal Çavdarlı ise konuşmasında AB'nin Türkiye'yi kabul etmekle kazanç elde edeceğini belirterek, "Hayvan hakkı, çiçek hakkı, insan hakkı diye bir takım kriterle konuluyor. Bunlar doğal şeyler, yeter ki Ankara'daki Hükümet çözülüp bozulmadan, alnının akıyla, duyarlı ve tutarlı, sadece Kopenhag ve Brüksel istediği için değil, her şeyden önce bu ülkede yaşayan 75 milyon insan bunu hak ettiği için, muasır medeniyetler seviyesine geç kalınmışlığı dikkate alarak, azimle çalışmalarına devam etsin. Çünkü Türkiye AB için kaçınılmaz son derece önemli bir ülkedir. 1959'daki müracaat, 1964 resmi tebligat ve akabinde resmen bekleme salonunda 41 yıl beklenen süre. Hiçbir üye ülke bugün itibariyle bekleme salonunda 41 yıl beklememiştir. Bu Türkiye açısında son derece hassas bir noktadır. Artık Türk insanın onuru gururu pahasına ikinci bir defa daha 41 yıl bekletilemez" diye konuştu.

Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman ise konuşmasında Isparta tarihinde bir ilkin yaşandığını söyleyerek, "AB'nin ve demokrasinin yolu sadece Diyarbakır'dan değil Isparta'dan da geçiyor" dedi. Konuşmaların ardından Brüksel-Genk Belediyesi ile Isparta Belediyesi arasında yapılan Kardeş Şehir Protokol Töreni'ne geçildi. Protokol Töreni adeta nikah törenine dönüştü. Panelin sözcüsü ATİK Başkanı Aziz Şahin, ilk olarak Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'a yöneldi ve Genk Belediyesi'ni kardeş şehir olarak kabul edip etmediğini sordu. Başkan Balaman bu soruya çok mutlu olduğunu belirterek "evet" yanıtını verdi. Başkan Aziz Şahin aynı soruyu Genk Belediye Başkanı Jef Gabriels'e yöneltti ve Başkan Gabriels'den de Türkçe olarak "evet" yanıtını aldı. Her iki belediye arasında kıyılan nikah töreninin şahitliğini ise Isparta Valisi İsa Parlak ve Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Şahin yaptı. Vali Parlak ve Başkan Şahin nikaha şahitliği kabul ettiklerini belirterek protokolü imzaladı. Protokol töreni davetlilere plaket verilmesiyle son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2005 Cumartesi 21:41:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?