4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Belediye Meclisi'nde gerginlik

Isparta Belediyesi'nin Aralık ayı ilk meclis toplantısı bugün Belediye Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın şehir dışında olduğu gerekçesiyle Belediye Başkanvekili olarak Meclis Başkanlığı'nı Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Görgülü yaptı.

İlk olarak gündem maddelerini okuyan belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Görgülü, daha sonra önergeleri aldı. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) muhalif meclis üyesi Abdullah Yiğitbaşı söz alarak Halk Pazarı yeni adıyla Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nin hukuksal boyutunun incelenmesi için komisyon kurulması yönünde önerge sundu.

AK Parti'li meclis üyeleri Seyfettin Kalem, Ruhi Arı, Hüseyin Yalçın, Osman Demirtaş, Abdullah Yiğitbaşı, Bayram Türker, Ömer Parlak ve Sami Aygün'ün ortak imzasıyla verilen önergeyi Meclis Başkanı Ahmet Görgülü, "Kanuna aykırı. Bu maddeyi oylatmam halinde suç işlerim" diyerek, oylamaya sunmayacağını söyledi.

AK Parti'li meclis üyeleri tarafından sunulan önergede, "30 Eylül 2005 tarihinde yapılan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi kat karşılığı inşaat ihalesinin, şartnamesi ihaleye giren iki firmanın proje ve tekliflerinin değerlendirilmesi, ihalenin hukuksal boyutunun incelenmesi, belediye ve müteahhide bırakılan yerlerin emlak değerlerinin tespiti, encümenin iki firma tarafından verilen teklifleri hangi kriterleri baz alarak seçtiği ve ihaleye çıkılan yerde bulunan mevcut inşaatların emlak değerlerinin tespit edilmesi ve ihale dosyasının incelenmesi gibi konularda inceleme yapmak üzere imar komisyonuna havale edilmesine bu komisyona tam yetki verilmesine komisyon raporunun Ocak 2006 ayı meclis toplantısına getirilerek müzakere edilmesine ve suç unsuru tespit edildiği takdirde ilgili makamlara suç duyurusunda bulunulması için gereğini bilgilerinize arz ederiz" görüşleri yer aldı.

Meclis başkanı Ahmet Görgülü, önergeyi oylatamayacağını söylemesi üzerine meclis gergin anlara sahne oldu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) meclis üyelerinden Uğur Bestelci ve Mehmet Bozkurt söz alarak, "Hangi yasa öyle söylüyorsa çıkarın okuyun. Burada önergeyi kabul edip etmeme yetkisi size değil meclise aittir. Oylatmak zorundasınız. Yasal değilse oylayanlar hakkında hukuki işlem başlatın. İtiraz edin. Meclis üyeleri bir konu hakkında bilgilenmek için komisyon çalışması istiyorlar. Hiçbir kanun maddesi buna engel değildir. Siz böyle yaparak meclisin çalışmasını engelliyorsunuz. Yanlış yapıyorsunuz. Isparta'ya zarar veriyorsunuz. Bu ihalenin üstünden bir yıl geçse bile meclis inceleme yapma hakkına sahiptir" dedi.

Tüm bu tartışmalara rağmen Meclis Başkanı Ahmet Görgülü, verilen önergenin gündeme alınıp alınmayacağını oylatmama konusunda ısrar edince MHP'li meclis üyesi Uğur Bestelci söz alarak, "Meclisin gücünü göstereceğiz size. Arkadaşlar burada meclis üyeleri yok sayılmaya çalışılıyor. Meclisi terk etmeyelim ama gündemi de kabul etmeyelim" diye konuştu. Bu tepki karşısında Meclis Başkanı Ahmet Görgülü, Belediye Başkanı Hasan Balaman'ı telefonla arayarak konuyu aktardı.

Görgülü bu telefon görüşmesinin ardından daha önce, "Suçtur ortak olup oylatmam" dediği önergenin gündeme alınışını oylamaya açtı.

Öte yandan, AK Parti'nin Isparta Belediye Meclisi'ndeki muhalif üyeleri farklı bir önerge daha sundu. Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Görgülü tarafından Belediye Meclis üyesi Orhan Özkutlu'ya bıçaklı saldırı olayı ile ilgili idari ve adli soruşturma yapılıp yapılmadığını öğrenmek isteyen, "Ayrıca kamuoyunun muhalifler olarak isimlendirilen Adalet ve Kalkınma Partisi meclis üyelerine yönelik Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın komisyonlarda ve mecliste 'Ya benim dediğimi yaparsınız, ya da meclise gelmezsiniz. Gelirseniz gereğini yapar sizi rezil eder, ezer geçerim' diyerek tehdit etmesini meclise bilgi verilmesi. Bundan sonra on meclis üyesinin başına geleceklerden Belediye Başkanı Hasan Balaman'ın sorumlu olduğunu ilgili makamlara duyururuz" önergesini sundu.

Konunun aydınlatılması yönündeki önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

.
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 23:20:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?