4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Çaycıdan Ermeniler'e yanıt

Türkiye'de Ermeni katliamı olduğu söylentilerine Ispartalı çay ocağı işletmecisi cevap verdi. Tarihçilere seslenen Mehmet Tunçbilek, dedesinden kalma dergilerde Ermenilerin İstanbul'da esnaflık yaptığının yazıldığını, bu durumda Ermenilere yönelik bir katliamın söz konusu olamayacağını söyledi.

Dedesi Hafız İbrahim Tunçbilek'den miras kalan 1936 yılından 1941 yılına kadar çıkarılan Gümrük Bülteni Kanunları isimli dergilerde Ermeni katliamının olmadığını belgeleyen konular olduğunu açıklayan Mehmet Tunçbilek tarihçilere seslendi. Tunçbilek, "Elimde bulunan İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası'nın bastırmış olduğu dergide Osmanlı Devleti dahil, yani 1871 yılından 1938 yılına kadar devlete vergisini ödeyen sicil numaralı esnafların isimleri tek tek bulunuyor. O günün şartlarında İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası'na 3 bin 753 esnaf kayıtlı. Bunların 2 bin 500'ü Ermeni esnaflarımızdır. Osmanlı döneminde bu esnaflarımız Ermenidir. Bundan anlaşılacağı gibi Türkiye'de bir Ermeni katliamı olmamıştır" dedi.

Bunun yanında Atatürk'ün Osmanlı Devleti'nden devralıp Cumhuriyeti kurduktan sonraki ilk yıldönümünde ulusa yaptığı konuşmasının da bu dergilerde yer aldığını söyleyen Mehmet Tunçbilek, söz konusu dergileri satacağını kaydetti. Maddi sıkıntılar nedeniyle dergileri satmak istediğini kaydeden Tunçbilek, "Bu dergileri satın alabilecek tarihçi, arşivci, işadamları arıyorum. Türkiye'de bir gecede insanlar milyarlarca lira para harcıyor. Ülkemin zenginlerine sesleniyorum, bir şişe şarabı milyarlara alanlara sesleniyorum, bu tarihi belgelere sahip olun, arşivinize koyun. Bu dergiler koca bir yüzyılı kapsamaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2005 Perşembe 14:51:30
Güncelleme :8 Eylül 2005 Perşembe 14:54:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?