5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Demirel'in parkı bitkisel hayatta

1998 yılında açılan Süleyman Demirel Botanik Parkı, Isparta’nın başına dert oldu. Kaynak yetersizliği gerekçesiyle bir türlü sahibini bulamayan parkı, en son üniversite almak istiyordu; ama olmadı.

Birçok bitkinin bakımsızlıktan öldüğü park, Isparta İl Genel Meclisi tarafından yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre kiraya verilmeyi bekliyor. Parkın bir bölümünde ise at yetiştirilip binicilik dersleri verilecek.

Isparta İl Özel İdaresi ve aynı ismi taşıyan üniversitenin işbirliğiyle yapılan Süleyman Demirel Botanik Parkı, 9’uncu Cumhurbaşkanı’mız Süleyman Demirel tarafından 1998’de açıldı. Mülkiyeti Isparta Valiliği’ne ait olan yaklaşık 390 bin metrekare büyüklüğündeki parkta arboretum (ağaç müzesi), seralar, yaprak döken ve dökmeyen orman ağaçları, tıbbî ve aromatik bitkiler gibi birçok tür bulunuyor. Botanik Parkı’nın üniversite ve çevredeki birçok okulda yaklaşık 10 bin öğrenciye eğitim imkanı sağlaması planlanıyordu.

Türkiye’nin sayılı bahçelerinden biri olan Süleyman Demirel Botanik Parkı, 2005 yılının Mayıs ayında ‘masraflı olduğu ve özel bakım zorunluluğu’ gerekçesiyle Isparta Özel İdare Müdürlüğü tarafından Süleyman Demirel Üniversitesi’ne (SDÜ) devredilmek istendi. Ancak üniversitenin 49 yıllığına ve ayrıca maddî destekle kiralamak istemesi devir işlemlerinin askıya alınmasına sebep oldu. SDÜ Genel Sekreteri Ahmet Tevfik Köse, 10 yıllığına devralınan Botanik Parkı’nın ihtiyaçlarının üniversite tarafından tek başına karşılanamayacağını düşünüyor. Köse, “Biz bahçenin 49 yıllığına ve malî destekle birlikte bize verilmesini istedik. Dilekçemizi özel idareye gönderdik, cevap bekliyoruz.” diyor.

Parktaki bitkilerin çoğu kurudu

İki kurum arasında anlaşma sağlanamaması sebebiyle uzun süredir bakımsız kalan parktaki bitkilerin çoğu kurudu. Kadrolu görevlisi olmayan Botanik Bahçesi’ne özel idare tarafından görevlendirilen bir işçiyle üniversiteden birkaç öğretim görevlisi bakmaya çalışıyor. SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özçelik, Botanik Parkı’nda bitkiden anlayan kimse olmadığı için birçok türün yok olmayla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Park arazisinin yaklaşık yarısı kullanım halinde; fakat tesisin şehir şebekesi suyu ile sulanmasından dolayı havuzlara dikilen yaklaşık 50 çeşit bitkinin hepsi öldü. Göller Yöresi’nde doğal olarak yayılış gösteren, özellikle nadir bitkilerin yanı sıra önemli egzotik türlerin canlı koleksiyonundan oluşan Botanik Parkı’nda yaklaşık 800 çeşide ait bitki örneği yetiştiriliyor. Botanik bahçelerinin kurulmasının çok emek, masraf ve zaman istediğini belirten Prof. Özçelik, “Bu çalışmaya altyapı olması için bölgesel bahçelerin kurulması kaçınılmazdır. Eğitim ve bilinçlenme için botanik bahçelerinin korunması gerekir.” diyor.

Bahçe özel teşebbüse kiralanacak

Isparta Sportif Havacılık Kulübü, Süleyman Demirel Botanik Parkı’ndan yamaç paraşütü, model uçak faaliyetlerinde kullanılmak üzere 200 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde alanın tahsis edilmesini istedi. İl genel meclisi, kulübün isteğini oyladı. İl genel meclisi üyesi Selim Sözer, meclis tarafından mülkiyeti İl özel idaresine ait olan bahçenin bir bölümünün at yetiştiriciliği ve binicilik okuluna, diğer bir bölümünün ise yürüyüş, koşu ve bisiklet parkuru yapılması için yap-işlet-devret modeliyle özel teşebbüse kiraya verileceğini söyledi. Sözer, “Bahçe, meclis tarafından yaz dönemine hitap edecek yüzme havuzu, aqua park gibi engelliler için rehabilitasyon alanına dönüştürülmesi için hazırlanacak projeler doğrultusunda kiraya verilecek.” diyor.

Mustafa Altınbaş - Zaman/Turkuaz
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2006 Pazar 13:52:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?