5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Isparta'da AKP birbirine girdi

hasan balabanIsparta Belediye Başkanı AKP'li Hasan Balaman için, yolsuzlukların üzerine giden AKP'li Belediye Meclisi Başkanı Seyfettin Kalem'i tehdit ettiği iddiasıyla adli soruşturma başlatıldı. İçişleri de yolsuzluk iddiaları için müfettiş görevlendirdi.

AKP'li bazı belediyelerden peş peşe gelen yolsuzluk, usulsüzlük soruşturmaları haberlerinde en ilginç halkayı Isparta oluşturdu. Makamında gazeteci dövdüğü gerekçesiyle hakkında inceleme yürütülen Isparta Belediye Başkanı AKP'li Hasan Balaman için, kentteki yolsuzluk ve usulsüzlüklerin üzerine giden AKP'li Belediye Meclisi Başkanı Seyfettin Kalem'i tehdit ettiği iddiasıyla adli soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı da belediyedeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları için müfettiş görevlendirdi.

Hakaret davası
Seyfettin Kalem, Balaman'ın bazı yolsuzluk ve usulsüzlükler yaptığını belirterek kendisini uyardı. Belediyenin faaliyet raporlarının Belediye Meclisi tarafından incelendiği sırada Balaman'ın kendisini telefonla tehdit ettiği gerekçesiyle şubat ayında savcılığa suç duyurusunda bulunan Kalem, Başkan'ı "görevi kötüye kullanma, görevi engelleme, telefonda ölümle tehdit, hakaret ve sövme" ile suçladı. Kalem'in başvurusu üzerine savcılık inceleme başlattı.

Baba-oğul ihalede
İçişleri Bakanlığı'nın gönderdiği Mülkiye Başmüfettişi Gülcü Mahallesi'ndeki belediyeye ait işyerinin değerinin altında satıldığı ve Balaman'ın "görevini kötüye kullandığı" iddiasını araştırırken, ilginç bilgilere ulaşıldı. İşyerinin 250 bin YTL'lik satış ihalesine baba-oğul Ahmet-Mehmet Eski'nin kendilerine ait Gülmega ve Hasyem adlı firmalarla katıldığı, Hasyem'in 255 bin YTL teklif verdiği ihaleyi 260 bin YTL veren Gülmega'nın kazandığı belirtildi. 

Diğer iddianın konusunu, belediyenin altyapı işlerinde kullanacağı "filler" maddesinin alımı oluşturdu. 2005'te açılan ihaleye, her ikisi de "Süleyman Demirel Bulvarı No: 61"i adres gösteren Kartaş ve Avpaş limited şirketleri katıldı. İki firmanın da yüzde 50 oranında ortağı ve tek imza yetkisine sahip ismi olan Mustafa Karabulut'un hem iki firmaya gönderilen davet mektubunu alan kişi hem de her iki firma adına ihaleye katılıp teklif veren kişi olduğu anlaşıldı.

Üyeler de şahit oldu

Kalem dilekçesinde, Balaman'ın "P...k, ben adamı süründürürüm. Sen kiminle uğraştığını biliyor musun? Adamı alnının orta yerinden vururum" diye tehdit ve hakarette bulunduğunu açıkladı. Kalem, "Telefonumun hoparlörü açık olduğu için Denetim Komisyonu üyeleri Abdullah Yiğitbaşı ve Uğur Bestelci de bizzat duymuştur" dedi.

Temizlik işleri ihalesi

Belediyenin temizlik işlerinde zarara uğratıldığı iddiası da araştırma konusu oldu. 2005'te 4.2 milyon YTL'lik temizlik ihalesi yapan belediyenin 2006'daki ihale bedelinin 5.2 milyon YTL'ye yükseldiği saptandı. Bu bedel, Isparta ile eşdeğer kentler Aksaray'da 2005'te 2 milyon YTL, 2006'da 2.6 milyon YTL, Kırıkkale'de 2005'te 2.5 milyon YTL Afyon'da 2005'te 2.5 milyon YTL olarak belirlendi.
Aynı ihale kapsamında kullanılan 34 araca 132 ton yağ verilirken, belediyenin 2004 faaliyet raporuna göre kurumun 274 aracına verilen yağ miktarı 21 ton olarak tespit edildi. 2006'daki ihalede araç ve işçi sayısı düşmesine karşın ihale bedelinin bir önceki yıla göre 1 milyon YTL artması da incelemeye alındı. 

Müfettişin isteği üzerine hazırlanan soruşturma konularıyla ilgili bilirkişi raporlarında Balaman'ın suçlu bulunduğu yolunda görüş verildiği belirtildi. Hafta sonunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak AKP Isparta İl Kongresi öncesinde Ankara'ya giden Balaman, üst düzey bazı İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü.

'İncelemeyi ben istedim'

Milliyet'in sorularını yanıtlayan Balaman, ihale konularındaki incelemelerin kendisi tarafından istendiğini öne sürerek, "Bizim yanlışımız yok. İddialara fazla kulak asmıyorum" dedi. Balaman, Seyfettin Kalem'i tehdit ettiği iddiasını yanıtlarken, "Öyle tehdit yok. Aslı astarı olmayan şeylerle ilgili hareket ettiği için mahkemeye verdim. Tehdit var da bıçak mı var, silah mı var? Önemli olan hizmet. Meyveli ağaç taşlanıyor" dedi. 

Isparta Belediye Başkanı Balaman, hakkında çıkan habere öfkelenip Cihan Haber Ajansı Muhabiri Mustafa Altıntaş ile Zaman Gazetesi Isparta Temsilcisi Arif Bayram'ı "Basın açıklaması yapacağım" diyerek makamına çağırmış, sonra da iki adamıyla birlikte tekme tokat dövmüştü. İki gazeteci şikâyetçi olacağını açıklamıştı.
Milliyet
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 02:53:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail baysal IP: 213.238.133.xxx Tarih : 13.06.2006 15:18:30
Bu olay tamamen daha önce Isparta'nın kaymağını yiyen çevreler tarafından organize edilmiş bir haber. Çünkü şu anda Isparta'da ciddi çalışmalar var. Isparta bu döneme kadar hiç bir parti döneminde bu kara yatırım görmedi. Sayın Başkan'da tanıdığım kadarıyla sakin bir kişiliğe sahiptir. Isparta'da konuşacak kişiler varsa onlar Isparta'lılar olamalı... Saygılarımla, İsmail Baysal