4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Nefes kesen tatbikat

İtfaiye Haftası münasebetiyle Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri tarafından Hükümet Meydanı önünde yangın söndürme tatbikatı yapıldı. Tatbikat öncesi, hayat kurtarmak için canını feda eden itfaiye çalışanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Çok sayıda öğrenci, askeri ve idari erkanın katıldığı tatbikat gösterilerinde kısa bir konuşma yapan İtfaiye Müdürü Sadettin Sarışahin, itfaiyeciliğin fedakarlık ve cesaret isteyen bir meslek olduğunun altını çizdi. Isparta'da 2005 yılının başından bugüne kadar 32 ev ve iş yeri, 17 araç yangını, 25 adet ot ve anız yangını meydana geldiğini hatırlatan Sarışahin, bunların yüzde 36.2'sinin elektrik tesisatı ve elektrik kontağından, yüzde 26'sının soba ve bacalardan, yüzde 11'inin sigara ve kibritten, yüzde 13'ünün ihmal ve dikkatsizlikten, yüzde 8'inin kazalardan ve yüzde 6'sının ise doğa olaylarından meydana geldiğini söyledi.

İtfaiye Müdürü Sarışahin, 110 Yangın İhbar telefonlarının gereksiz yere aranmamasını isteyerek, "İtfaiye yangın mahalline asla geç kalmaz, geç bırakılır. Dar sokaklara, sokak girişlerine araç park edip, asılsız ihbarlarda bulunarak Alo 110 Yangın İhbar telefonunu meşgul etmeyelim ki, yardıma ihtiyacı olanları çaresiz bırakmayalım" dedi.

Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Aydemir de, itfaiyecileri, silahı hortum, mermisi su olan ateş avcıları olarak tanımladı. Aydemir, "Onların her türlü şartta hiçbir menfaat gözetmeden düşündüğü tek şey kurtarmak ve söndürmektir. Bir hayvanın hayatı bile itfaiyeci için çok önemlidir. Cesareti, sevgiyi, özveriyi ve dürüstlüğü içinde taşıyan, bilgi ve teknikle yoğrulmuş yaptığı işten haz duyan kişilerdir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ilk olarak ateş alan bir piknik tüpünün nasıl söndürülmesi gerektiği gösterildi. İtfaiye Müdürlüğü Arama Kurtarma ekibi daha sonra kaza sonucu araç içinde sıkışan ve hayatını kaybeden 2 kişinin kurtarılması çalışmalarını canlandırdı. Bu gösteri öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi. Tatbikatı yakından izlemek isteyen öğrenciler, belediye ekipleri tarafından alandan uzaklaştırıldı. Araç içinde sıkışan vatandaş itina ile yapılan çalışma sonucu kurtarılırken, araç altında kalarak hayatını kaybeden şahıs, önce ceset poşetine ardından tabuta konularak cenaze aracı ile tatbikat alanından uzaklaştırıldı. Gösteriler, ahşap bir ev dekorunun ateşe verilmesi ve yangına itfaiye ekiplerinin müdahalesi ile son buldu. Ahşap ev yangını gösterisinde ise "evim yanıyor içerde çocuğum var yardım edin" diye bağıran genç kadının haykırışları gerçeği aratmadı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2005 Çarşamba 16:55:03
Güncelleme :10 Ekim 2005 Pazartesi 16:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?