5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Okullarda artan şiddet olayları

Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü, okullarda yaşanan şiddet olayları üzerine okul müdürleri, rehber öğretmenler ve öğrenci gruplarıyla biz dizi toplantı yaptı.

Toplantılarda şiddetin ve diğer olumsuz davranışların nedenleri ile alınacak önlemler konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu. Şiddetin nedenleri ve alınacak önlemler konusunda katılımcılara bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, şiddetin tüm toplumun gerçeği olduğunu vurguladı. "Şiddet toplum olarak gösterilecek duyarlılıkla çözülecektir" diyen Yılmaz, şiddet konusunu sadece okullarda yaşanan bir olgu ve okulların bir sorunu gibi görmenin sorunu çözmeye yetmeyeceğinin altını çizdi. Yılmaz, "Okul ve çevresinde şiddetin önlenmesinde toplumun her kesiminin görev ve sorumlulukları vardır. Şiddeti önleme ve gençlerimizi riskli ortamlardan korumaya yönelik tüm sorumlu taraflar arasında koordinasyon sağlanmalıdır. Bu koordinasyonun en önemli ayaklarından biri de aile olduğundan anne-baba eğitimi programlarına ağırlık verilmelidir. Gençlerimiz arasındaki kavga nedenlerinin genelde TV dizilerine özenti, kız arkadaş problemleri, omuz atma, argo sözler küfür vb. olduğu görülmektedir. Gençlerimizin ilişkilerinde ve birbirleriyle olan sorunlarını çözmede yeterli olamadıkları, birbirleriyle konuşma, kendilerini ifade etmede sorunlar yaşadıkları gözlenmektedir. Bu amaçla gençlerimizin etkili iletişim, karar verme, problem çözme, çatışma yönetimi gibi temel yaşam becerilerini geliştirmesi için eğitim programları düzenlenmesi, bu programlara aile katılımlarının da sağlanması yararlı olacaktır" diye konuştu.

Okul, toplum ve medya işbirliğiyle saldırganlığı ve antisosyal davranışları önleyici kampanyalar düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, şiddete eğilimli çocuklardaki erken uyarı işaretlerini bilmek, potansiyel şiddet oluşturacak davranışları fark etmek adına eğitici çalışmalar düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin devamsızlık yapmayı bir hak gibi görmesi nedeniyle, öğrenci izinlerinin veli müracaatına bağlanması ve devamsızlık yapan öğrencinin mazeretini belgelemesinin devamsızlık sorununu çözmeye katkı sağlayacağının da altını çizen Yılmaz, "Birçok öğrenci velisinin okula uğramaması nedeniyle okul-aile işbirliğinin sağlanamaması, bu işbirliğinin sağlanabilmesi için her dönem kayıt yenileme zorunluluğunun getirilmesi, ilgisiz velilerin en az iki defa okula gelmesini sağlayacaktır. Okul-aile işbirliğinin artırılması gerekmektedir. Genelde okul ile iletişimi annelerin sağladığı, babaların okul faaliyetlerine katılmadığı gözlenmektedir. Babaların okul faaliyetlerine katılımını artırıcı bayanlara yönelik faaliyetlere benzer faaliyetler düzenlenmeli, toplantılar öncesi velilere gönderilen davetiyelerde eşler birlikte davet edilmelidir. Öğrencilerimize 'riskli ortamlarda bulunmayın' demenin yeterli olmadığı, onları bu ortamlardan uzak tutabilmek için alternatif ortamların oluşturulması gerektiği, bu amaçla belediye gibi kurumlarla görüşülerek sadece öğrencilerin faydalanabileceği gençlik ve çocuk kulüpleri gibi çocuk ve gençlerimizin rahatlıkla gelebileceği mekanların oluşturulması gerekmektedir" dedi.

Öğrencilerin çoğunun gelecekle ilgili hedef ve planlarının olmadığının görüldüğünü de sözlerine ekleyen Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, "Öğrencilerimizin seçmeli dersler ve okulda geçirdikleri süreyi değerlendirme konusunda sıkıntılarının olduğu, birçok öğrencimize okulun sıkıcı geldiği görülmektedir. Ayrıca, toplumun diğer kesimleriyle medya da öğretmenliği yıpratacak yaklaşımlardan kaçınmalıdır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 18:29:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?