3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

SDÜ'de, Alevilik ve Bektaşilik sempozyumu

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Alevilik ve Bektaşilik' konulu sempozyum bugün SDÜ Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Sempozyuma Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Isparta Valisi İsa Parlak, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, AK Parti Isparta Milletvekili Emin Bilgiç ve çok sayıda bilim adamı ve öğrenci katıldı. Sempozyumun açış konuşmasını toplantı yürütücüsü Prof. Dr. Saffet Sarıkaya yaptı. Sarıkaya, AB ile ilişkiler çerçevesinde ve uyum sürecinde dile getirilen Alevilik ile ilgili konuları bilimsel bir platformda ortaya koymayı amaç edinerek böyle bir toplantıyı yaptıklarını söyledi. SDÜ Rektörü Metin Lütfi Baydar ise konuşmasında, doğru bilginin adresinin üniversiteler olduğunu ifade ederek, "Alevi ve Bektaşi zümreleri kaçınılmaz olarak ülkemizdeki diğer sosyal grupların yaşadığı sosyal süreçten geçmekte ve bu geçiş döneminde bazı sorunlar yaşanmaktadır. Çünkü ulusumuz geçtiğimiz yüz yıldan beri tarım toplumundan sanayi toplumuna ve bilgi toplumuna geçiş sürecinin sıkıntılarını yaşamaktadır. Bu sıkıntıların başında kentleşmenin getirdiği problemler vardır" dedi.

Toplantının son konuşmasını Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın yaptı. Dünyada en zengin dinin İslam olduğunu belirten Bakan Aydın, Aleviliğin de bu
zengin tasavvuf içinde yer aldığını ve Aleviler'in azınlıkta olmadığını söyledi. Aydın, "Evrensel bir din olan İslam dininde ilkeler, normlar, temel değerler vardır. İslam'ın özünü oluşturmaktadırlar. Farklılık coğrafya arasında yorumlanmaktadır. Farklılık, farklı yorum büyük bir dinin içinde de vardır. İslam birdir, tekdir. Ben Müslüman'ım deriz. Farklı olan onun farklı yorumlanmasıdır. Din ile siyaset arasında daha organik bağ ve anlayışlar vardır. Bunu her gün yayın organlarında görüyoruz. Türkiye'de zengin tasavvuf vardır, Bektaşilik ve Alevilik bunun içinde yer alır. İslam'dan 100 sene sonra ekonomi meydana çıktı. Dünyada en zengin din bizim dinimizdir. İslam dininden kaynaklanan felsefi olgular olmasaydı batı medeniyeti olmazdı. İslam dini batıya kültür bakımından büyük katkılar sağlamıştır. Batılılar İslam'ı okumalıdırlar.

Eğer okuyamıyorlarsa batılılar İslam dinine karşı nankörlük yapmış olurlar. Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, konuşmadan bir şeyler halledilemez. Aleviler bu ülkenin azınlığı değildir. Aleviler ve Bektaşiler her türlü bilgiye sahip olmalı. Bugün 70 milyon insanın üzerinde siyaset inşa edilmek isteniyor. O zaman çocuklarımız bizi affetmez. Biz bu vatanın çocukları olarak hepimiz biriz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Bakan Mehmet Aydın'a seramikten yapılmış bir Atatürk heykeli armağan etti. Sempozyum Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak ve Reha Çamuroğlu'nun çağrılı bildiri sunmasıyla devam etti.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 19:54:51
Güncelleme :10 Ekim 2005 Pazartesi 17:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?