6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Kurban uyarısı

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Sıtkı Güvenç, kurban etinin sağlıklı kesilmesi ve tüketilebilmesi konusunda vatandaşları uyararak, "Veteriner hekim tarafından kontrol edilmemiş hayvanları kesinlikle almayın" dedi.

Güvenç, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda çok sayıda hayvanın kesilmesi nedeniyle dikkat edilmesi gereken noktaların halk sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirtti. Kurbanın, asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip yerlerde, mutlaka ehil kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini hatırlatan Güvenç, "Kesilen etlerin ''çiğ veya az pişmiş'' olarak tüketilmesinin, önemli sağlık sorunlarına yol açacağını göz önünde bulundurarak, etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketimi sonucu, hayvanlardan insanlara bir çok hastalığın bulaştığı unutulmamalıdır" dedi.

Bu hastalıkların, hamile kadınlarda düşüklere yol açan "toksoplazmozis" ile insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren, iş gücünü olumsuz etkileyen sığır tenyası olduğunu hatırlatan Güvenç, "Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler, kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2006 Pazartesi 12:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?