22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Ehliyet, nüfus cüzdanının pabucunu dama attı

Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'nde 8 ayda bin 750 kişinin nüfus cüzdanını kaybederek İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne müracaat ettiği bildirildi.

Elbistan Nüfus Müdürü Mustafa Gören, vatandaşların nüfus cüzdanlarına gereken özeni göstermediklerini belirterek, 1 Ocak 2005 - 25 Ağustos 2005 tarihleri arasındaki yaklaşık 8 aylık bir sürede bin 750 kişinin nüfus cüzdanlarını kaybederek İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne yenileme işlemi için müracaat ettiğini belirtti. Gören, "Halkımız kendi kimlik bilgilerini içeren ve günlük hayatta kişiye sık sık lazım olan nüfus cüzdanlarına maalesef gereken hassasiyeti göstermemektedir" dedi.

Gazetelerde her gün nüfus cüzdanı, ehliyet ve yeşil kart kayıp ilanlarının yer aldığını anımsatan Gören, "Kayıp ilanları sayısında ilk sırayı nüfus cüzdanı kayıpları almaktadır. Sürücü ehliyetine gösterilen titizlik ne yazık ki nüfus cüzdanı için gösterilmiyor. Nüfus cüzdanı yenilemesinde vatandaştan 2.25 YTL talep edilirken, sürücü ehliyetinde bu rakam çok daha üst seviyededir. Durum böyle olunca kişiye doğduğu gün verilen nüfus cüzdanı ikinci plana itiliyor. Kişiler ehliyet sahibi olduktan sonra nüfus cüzdanı kullanmayı bırakıyor. Bu da nüfus cüzdanlarının kaybolmasına neden oluyor" diye konuştu.

Ehliyet ve nüfus cüzdanının farklı işlevleri olduğuna dikkat çeken Gören, iş yerlerince rehin alınan nüfus cüzdanları konusuna da açıklık getirerek, "Bazı iş yerlerinde yapılan alış verişlerde üzerinde para olmayan vatandaşların nüfus cüzdanları maalesef rehin alınmaktadır. Nüfus cüzdanının rehin alınması bir gasp suçudur. Kimse kimsenin kimliğini alamaz. Bu tür yapılan fiiller kanun dışıdır. Diğer yandan bu tür olaylar ileride sıkıntı yaratacak sonuçlara neden olmaktadır. Bırakılan nüfus cüzdanları başka bir maksatla kullanılabilir. Nitekim böyle olaylara rastlanmıştır. Bu nedenle vatandaşlarımızın kimlik kullanma konusunda daha titiz olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2005 Cuma 10:15:17
Güncelleme :26 Ağustos 2005 Cuma 11:11:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?