16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Tarihi türbeye definece tehdidi

Mersin'in Erdemli ilçesindeki tarihi Hüseyin Bey Türbesi, hurafecilerin ve define avcılarının tahribatı sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

Erdemli ve çevresindeki tek Osmanlı eseri olma özelliğini taşıyan türbe, hurafeciler ve define arayanlar tarafından tahrip ediliyor. Yetkililerin bu tür yağmalara seyirci kalmaması gerektiğini belirten vatandaşlar, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tarihi Hüseyin Bey Türbesi'ne sahip çıkılmasını istedi. Araştırmacı-yazar Ahmet Yanar, Türbe Mahallesi'ne ismini veren Hüseyin Bey Türbesi'nin hurafeciler ve define avcıları tarafından tahrip edilmesine rağmen ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. Türbenin 1750'li yıllarda Ermeni ve Rumlar'la savaşan ve şehit düşen Yüzbaşı Hüseyin Bey adına yaptırıldığını ifade eden Yanar, "Günümüzde bakımsız, harabe ve zarar görmüş halde bulunan türbe, yörede yaşayan Yörük-Türkmenler tarafından kutsal bir yer olarak kabul edilmiş, türbenin toprağının bereketli olduğu her tarafa yayılmıştır. Gelen her ziyaretçi kutsal bilinen türbeden toprak götürür ve türbe yavaş yavaş tahrip olmaya başlar" dedi. 

Türbenin define avcılarından da nasibini aldığını belirten Yanar, "Türbe ve çevresinde para olduğunu düşünen define avcıları da türbeyi yağmalamışlardır. 40 yıl öncesine kadar mezarları belli olan Yüzbaşı Hüseyin Bey'in yanında şehit düşen 5 askerin mezarları da kaybolmak üzeredir" diye konuştu. 

Emekli Komiser Ali Gülşen ise, "Bizim çocukluğumuzda türbe içindeki anıt mezar yerden 75 santimetre yüksekliğinde, tam ve sağlam olarak ayakta durmaktaydı. Günümüzde ise anıt mezarın yeri bile belli değil" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2007 Çarşamba 21:03:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?