18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Üreticiyi dolu vurdu

Mersin'in Erdemli İlçesi'nde etkili olan dolu yağışının, limon, portakal, marul ve karnabahar ürünlerinde yüzde 50'ye varan zarara yol açtığı bildirildi.

Yaklaşık 85 bin ton narenciye ürününün zarar gördüğü dolu yağışında, maddi zararın 1 milyon 350 bin YTL olduğu belirtildi. Meteoroloji yetkilileri, dün saat 16.30 sıralarında Erdemli'de metre kareye 20.4 kilogram yağmur düştüğünü, dolunun yağışının ise fazla miktarda olduğunu kaydetti.

İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun ile Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Cemalettin Kurt, dolu yağışından zarar gören çiftçileri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Çiftçilere dolu sonrasında ağaçların daha fazla zarar görmemesi için uygulanması gerekenleri anlatan Tun, dolu yağışından en fazla etkilenen bölgelerin ise Erdemli merkez, Menderes Mahallesi, Karaahmetli Köyü, Tömük merkez, Yeşildere ve Güney mahalleleri, Doğusandal, Pınarbaşı, Çifte Pınar, Elvanlı, Kargıpınarı, Sarıyer, Hacıhalilarpaç, İlemin, Esenpınarı ve Çeşmeli olduğunu, hasar tespit komisyonun ise çalışmalara başladığını kaydetti.

Dolu yağışı nedeniyle narenciye ve sebze alanlarındaki zararın yüzde 50 olduğunu ifade eden Tun, konuyla ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü ve Erdemli Kaymakamlığı'na bilgi verildiğini söyledi.

Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Cemalettin Kurt da üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Kurt, narenciye çiftçisinin ürettiği ürünü satamadığını, dalında kalan limon ve portakalı bu sefer de dolunun vurduğunu, narenciye çiftçisinin can çekişirken tamamen öldüğünü dile getirdi. Tarım sigortasının önemine işaret eden Kurt, "Tarımda zorunlu sigorta uygulamasının bir an evvel hayata geçirilmesi şart. Birlik olarak en kısa zamanda üyelerimizi tarım sigortası yapmak için çalışmalar başlattık. Şimdi tarım sigortası olmuş olsaydı en azından zararın bir kısmı karşılanmış olacaktı" dedi.

.
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2005 Cuma 12:25:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?