6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Belediyeden sel uyarısı

Mersin'in Silifke İlçe Teşkilatı Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, aşırı yağışlar ve kar sularının erimesi nedeniyle kapakları açılan Gezende Barajı yetkililerini uyararak, suyun taşkına sebep vermeyecek şekilde kontrollü olarak bırakılmasını istedi.

Bir süredir ilçe halkını huzursuz eden "Yine sel geliyor" söylentileri üzerine konuya ilişkin bir açıklama yapan Öngel, vatandaşlardan panik yapmamalarını istedi. Öngel, Gezende HES İşletme Müdürlüğü yetkililerini de uyararak, aşırı yağışlar ve kar sularının erimesinin ardından meydana gelebilecek fazla suyu Göksu Irmağı'na taşkına sebep olmayacak şekilde kontrollü bırakmalarını istedi.

Öngel, "6 Mart 2004 yılında yaşadığımız yapay felaketi yaşatanlar üzerlerinden sorumluluğu atabilmek amacıyla daha şimdiden bazı kurum ve kuruluşları uyararak feyezan döneminde fazla suyu bırakacaklarını, bunun için de halkın can ve mal güvenliğini almalarını öneriyor. Göksu Irmağı kenarında yaşayan halkımız Gezende Barajı'nın kapaklarının açılması ile her an bir su taşkınıyla karşı karşıyadır. Onun için de mal ve can güvenlikleri yoktur" dedi.

Böyle bir açıklama yapılacağına, ırmak kenarında yaşayan halkın can ve mal emniyeti bakımından zarar görmeyeceği şekilde bir program yapılmasının daha doğru olacağını ifade eden Öngel, "Devletin bir kurumu olan Gezende HES İşletme Müdürlüğü ve onun bağlı olduğu üst kurum yetkilileri, 'Feyezan döneminde bizim çalışma programımız budur, fazla su gelirse baraj kapaklarını açarız.

Kendimize zarar vermeyiz; ama vatandaş da kendi canını ve malını kurtarsın' anlayışıyla hareket edemez. Eğer yetkililer baraj kapaklarını açarak taşkına neden olabilecek bir suyu Göksu Irmağı yatağına bırakıyorlarsa, can ve mal emniyeti için tedbir almayı vatandaşımızdan isteme yerine bizzat bu tedbiri almaya kendileri de ortak olmalıdırlar.

Tedbire ortak olmuyorlarsa taşkından doğacak zararın sorumluluğunu da yüklenmeye mecburdur. Kaldı ki, baraj kapaklarını açan devletin bir işletmesi, tedbir alınması istenilen ülkenin vatandaşıdır. Böyle bir anlayışla hareket etmek sosyal bir hukuk devleti anlayışıyla ifade edilemez. Bölgemizde yaşanacak yeni bir sel felaketinden doğabilecek can ve mal kaybından yine Gezende Barajı sorumludur" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 13:43:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?