6
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Kaderine terk edildi

Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Atayurt Beldesi'nde, Ulu Önder Atatürk'ün kurduğu ve 1 nolu ortağı olduğu Türkiye'nin ilk tarım kredi kooperatifine ait bina, kaderine terk edildi.

Atayurt Beldesi'ndeki Gazi Çiftliği'nde kurduğu ve 1 nolu ortağı olduğu Türkiye'nin ilk tarım satış kooperatifine ait bina, ilgisizlikten harabeye döndü. Bakımsızlıktan duvarları ve çatısı dökülmeye başlayan, kapı ve pencereleri tamamen çürümüş olan ve mülkiyeti Özel İdare Müdürlüğü'nde olan bina, tadilat bekliyor.

Atayurt Belediye Başkanı Kadir Ural, Atatürk'ün, Türkiye'de ilk kooperatifi kurmak amacıyla belde sınırları içerisinde eski adıyla Tekir, bugünkü adıyla Olukbaşı Mahallesi'nde yer alan 12 bin 607 dönüm araziyi, Silifke Tapu Sicil Müdürlüğü'nün 8 Temmuz 1925 gün ve 4 - 5 - 6 numaralı kayıtlarına göre 36 bin liraya satın aldığını belirterek,

"Atatürk, ilk traktörü de bu çiftlikte kullanmış. Tarımsal ve hayvansal yeni türler bu çiftlikte denenip üretilerek tüm illerimize yayılmış ve yurt dışından damızlık hayvanlar yine bu çiftlikte ülkemizin şartlarına göre geliştirilmiştir. Atatürk daha sonra çevre köylülerin eğitilebilmesi için bir Bölge Ziraat Okulu'nu, yani kooperatif binasını yaptırmış. Teknik elemanların raporlarına göre kooperatif binası zeminin seramik kaplı olduğu ve Selanik'ten geldiği, ayrıca duvarlara sfenks çalışması yapıldığı tespit edilmiştir" dedi.

Kaderine terk edilen ve yıkılmak üzere olan kooperatif binasının onarımı için zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay'a 2 defa yazı gönderdiklerini söyleyen Ural, "Beldemiz Olukbaşı Mahallesi sınırlarında yer alan Gazi Çiftliği, atamızın Türkiye'de ilk Tarım Kredi Kooperatifi'ni kurduğu yerdir. Kendisi de bu kooperatifin 1 nolu ortağıdır. 1935 yılında Atatürk tarafından beldemizde kurduğu 'Tekir Çiftliği Kooperatifi' daha sonra 'Gazi Çiftliği' olarak anılan kooperatif, ülkemizin ilk kooperatif kurumu olmasından dolayı manevi değer taşımaktadır.

Ancak kooperatif binasının kaderine terk edilmesi ve bizim ise elimizde yetki olmadığı için hiçbir şey yapamayıp elimizin kolumuzun bağlı kalması, bizleri derinden yaralıyor. Atatürk'ün bölgemizde yaptığı en büyük yatırımlardan biri olan Gazi Çiftliği'ndeki kooperatif binasının harabe halinde olması ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması çok acı bir durum. Yetkililer bu binaya bir çivi dahi çakmayacaklarsa bize devretsinler. Atayurt Belediyesi olarak bu binayı Atamıza yakışır bir şekilde restore ederiz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2005 Cuma 16:59:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?