19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

17 termik santrale tepki

Osmaniye Çevre Platformu Bileşenleri, Çukurova ve İskenderun Körfezi çevresinde kurulması planlanan toplam 17 termik santrale itirazda bulundu.

Atatürkçü Düşünce Derneği Çevre Komisyonu, Çağdaş Yaşamı Desteleme Derneği Çevre Komisyonu ve Osmaniye Çevre Dostları Platformu'nun birlikte oluşturduğu Osmaniye Çevre Platformu, kurulması planlanan termik santralleri protesto etti.

Osmaniye Çevre Platformu Sözcüsü Halil Çelikkıran, yaptığı açıklamada, "Hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren gelişmeler yaşamaktayız. Bölgemize ve yaşadığımız topraklar olan Osmaniye, Adana, Hatay, Kahramanmaraş ve Mersin illerinin, İskenderun Körfezi Havzası ve Çukurova-Ceyhan-Seyhan Deltaları ve sulama alanları üzerine ve çevresine, birbirine çok yakın kara ve deniz meltemleri ve hakim rüzgar yönleri bakımından tamamının rüzgar yönü yerleşim yerlerine ve tarım, orman ve su ürünleri varlığımıza esecek (hakim rüzgarlarımızın önünde), toplam kurulu gücü 18 986,85 MW olan 34 ünitelik 17 termik santral yapılmak için başvuru yapılmıştır. Bunlardan 6 adedi Erzin-Burnaz sahiline, bir adedi Dörtyol-Yeniyurt'a, bir adedi İskenderun-Payas'a olmak üzere Osmaniye'nin en çok esen rüzgar yönü üzerine toplam 8 tane Yumurtalık-Sugözü termik santralı büyüklüğünde kömürlü termik santrali yapılması planlanmıştır. Yurdumuz yabancı sanayici ve iş adamlarının saldırısı altındadır. Onların yerli işbirlikçileri de bu kirletici ve Avrupalının kullanmak istemediği çöp teknolojilerini bize iş sahası diye yutturmaya çalışmaktadırlar" dedi.

Santrallerin ürettiği enerjinin kullanılmasında da çevre kirliliği oluşacağını iddia eden Çelikkıran, "Bu santrallerden elde edilecek enerjiyi yine Avrupa'nın terk ettiği ve ülkemize taşıdığı eski teknolojili çimento, demir-çelik ve organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarında kullanacaklardır. Karı onlara, kiri, pisliği, hastalık yapıcı etkileri ve tarımdaki zararları bize kalacaktır. Bu nedenle yasal mücadelemize temel olmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanlığı'na verilmek üzere Osmaniye Çevre Platformu olarak bir itiraz dilekçesini huzurlarınızda yolluyoruz" şeklinde konuştu.

Osmaniye Çevre Platformu tarafından hazırlanan itiraz dilekçesi EPDK'ya gönderilmek üzere PTT Merkez Şubesi'nden postaya verildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 22:25:41
Güncelleme :5 Şubat 2009 Perşembe 22:28:13