18
Mayıs
2024
Cumartesi
OSMANİYE

77 yıldır teneke dövüyor

Osmaniye'de, Tenekeci Talip Usta olarak tanınan 83 yaşındaki Talip İşçi, ilkokul yıllarında çırak olarak başladığı tenekecilik mesleğini 77 yıldır ara vermeden sürdürüyor.

Kemal Satır Caddesi'nde 20 metrekarelik dükkanında mesleğini yürüten İşçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tenekeciliğe birinci sınıfa giderken, ağabeyinin yanında çıraklık yaparak başladığını söyledi.

İlkokulu bitirdikten sonra okula devam etmediğini, ancak mesleğini sürdürdüğünü anlatan İşçi, askerlik yaparken dahi tenekecilik yaptığını belirterek, ''Bu bizim aile mesleğimiz. Bundan 20 yıl kadar önce emekli oldum, fakat çalışmaya devam ediyorum. Emekli olmayı sevmiyorum. Hatta kendime sözüm var, (Bir demet maydanoz taşıyacak kadar gücüm olsa, bu mesleği yaparım) diyorum'' dedi.
İşi bırakıp evde oturmayı hiç düşünmediğini ifade eden İşçi, ''Bana (sana para verelim, evde otur) deseler kabul etmem, ama (para almadan çalış) deseler çalışırım. Çalışma aşkı var içimde. Ayrıca insanlarla sürekli iç içe olmayı seviyorum, zamanımı değerlendirmeyi seviyorum. Onun için ömrümün sonuna kadar çalışacağım'' diye konuştu.

-Talip Usta'nın çırakları-

Şimdiye kadar 10-12 çırak yetiştirdiğini, çıraklarının demir-çelik fabrikalarından emekli olduğunu anlatan İşçi, şunları kaydetti:

''Çıraklarım (Talip Usta'nın yetiştirmesiyim) deyince demir-çelik fabrikalarında sorgusuz işe alınıyordu. Ünümüz oralara kadar ulaşmıştı. Sabah erken saatlerde açtığım dükkanımda mutfak eşyası tamiri, kaynak işleri, araba parçaları, aspiratör boruları gibi tamir işleri ve banyo sobası ile mangal yapıyorum. 77 yıldır teneke dövüyorum. Sağlığım elverdiği sürece de mesleğimi sürdürmek istiyorum.''
Talip İşçi'nin oğlu Orhan İşçi (55) ise babasının, sağlığını çalışmasına borçlu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Babam çok sıhhatli maşallah. Babam pazar günü bile duramaz, evde çiçeklerle, bahçeyle uğraşır. Esnaf kepenk açmadan iş yerine gelir, işine bakar. Akşam da geç saatlere kadar çalışır. Bilen için babam bir numunedir. Gençler babamı örnek almalı. Babam emekli oldu ama (evde oturayım) diye hiç düşünmedi. Bu çalışma aşkı dedemizden geliyor. Dedem 90 yaşında vefat etti. Kendisi köşkerdi ve ölene kadar çalıştı.''

32 yıldır Talip Usta'nın yanında kalfalık yapan Saim Çıtacı (47) da ''Talip Usta boş durmayı sevmez. Yanında çalıştığım yıllar boyunca ben de onun gibi oldum. Ömrüm yettiğince bu mesleği sürdüreceğim'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2012 Pazar 13:36:21
Güncelleme :4 Kasım 2012 Pazar 13:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?