17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Aile hekimliği uygulaması başlıyor

Sağlık Bakanlığı'nca pilot il Düzce'de başlatılan aile hekimliği uygulaması, Osmaniye'de de hayata geçiriliyor.

Osmaniye İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Aile Hekimliği Planlama Komisyonu Başkanı Dr. Bülent Kahraman, Osmaniye'nin 16 Mart 2007 tarihinde aile hekimliği pilot il kapsamına alındığını hatırlatarak, "Valilik makamı, kaymakamlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin bilgilendirilmesiyle başlayan çalışmalar, Adana'da hekimlerimizin ve yardımcı sağlık personelimizin uyum eğitimleri ile devam etmiştir. Bugün gelinen durum itibarı ile 15 Aralık 2007 tarihinde hekimlerimizin yerleştirilmesi yapılacak ve 14 Ocak 2008 tarihinde aile hekimliği uygulamasına başlanacak" dedi.

Aile hekimliği uygulaması ile Osmaniye'de ortalama 3 bin 500 nüfusa bir hekim düşecek şekilde 134 aile hekimliği birimi belirlendiğini ifade eden Kahraman, şunları söyledi:
"134 aile hekiminden 62'si Osmaniye merkezde, 34'ü Kadirli'de, 22'si Düziçi'nde, 6'sı Bahçe'de, 5'i Sumbas'ta, 4'ü Toprakkale'de, 1'i Hasanbeyli'de hizmet verecektir. Mevcut sağlık ocağı binalarımız, aile hekimlerinin hizmet vereceği aile sağlığı merkezlerine dönüştürülecektir. Aile sağlığı merkezi açısından il merkezinde 21, Kadirli'de 10, Düziçi'nde 9, Sumbas'ta 4, Toprakkale'de 2, Bahçe'de 1 ve Hasanbeyli'de 1 hizmet binası olacaktır. Bir aile sağlığı merkezinde; hizmet vereceği nüfusa göre birden fazla aile hekimi olabilecektir. Aile sağlığı merkezleri dışında merkez ilçede 2 adet A tipi ve Kadirli'de 1 adet A tipi, Düziçi'nde 1 adet B tipi, diğer ilçelerimizde birer adet D tipi toplum sağlığı merkezi açılacaktır. Merkez ilçede Verem Savaş Dispanseri ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, Kadirli, Düziçi, Toprakkale ve Sumbas'ta Sağlık Grup Başkanlığı binalarında, Bahçe'de Devlet Hastanesi bünyesinde, Hasanbeyli'de 2 No'lu Sağlık Ocağı binasında toplum sağlığı merkezleri hizmet verecektir."

Aile hekimlerinin, kendilerine bağlı kişilerin her türlü tedavi ve koruyucu sağlık hizmetlerinden sorumlu olacağını belirten Kahraman, "Kişiler, aile hekimlerini aile sağlığı merkezlerinden, toplum sağlığı merkezlerinden, Sağlık Müdürlüğü'nün internet sayfasından (www.osmsaglik.gov.tr/aile) ve 8138453 nolu telefondan öğrenebileceklerdir. 14 Ocak 2008 tarihinden itibaren herhangi bir hekime başvuran kişi sağlık hizmetini alacak ve bundan sonra hangi aile hekimine bağlı olduğu hususunda bilgilendirilecektir. Ayrıca, kişinin ikamet ettiği adrese en yakın aile sağlığı merkezinde çalışan aile hekimine planlaması yapıldığından, herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağı tahmin edilmektedir. Kaldı ki kişiler ilk 6 aylık geçiş sürecinden sonra aile hekimlerini kendileri belirleyebilecektir. Her 6 aylık sürelerin sonunda da bağlı bulundukları hekimi değiştirebileceklerdir. Aile hekimleri verdiği hizmetler karşılığında herhangi bir ücret talep etmeyecekler ve aile hekimleri ikinci bir işte (muayenehane, özel hastane vb) çalışamayacaklardır. Acil vakalar için ilimizde hizmet veren tüm özel ve kamu hastane acil servisleri kullanılabilecektir. 112 Ambulans hizmetleri aynı şekilde hizmet vermeye devam edecektir. Sonuç olarak, aile hekimliği uygulaması tüm vatandaşları sağlık hizmetleri şemsiyesi altına almayı amaçlamaktadır. Yani her bireyin bir hekimi olacaktır. Aile hekimi ulaşılabilirliği en kolay olan hekimdir" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 10:16:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?