17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Bakan Osmaniye'de

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, evlat edinmek isteyen ailelerin genellikle 01-02 yaş grubu kız çocuklarını tercih ettiğini belirterek, "Aileler çocuklar üzerindeki tercihlerini biraz daha esnek bıraksınlar.

Onlar hangi yaşta olursa olsun, aileye ihtiyaç duyuyorlar" dedi. Adana'dan sabah saatlerinde Osmaniye'ye gelen Çubukçu, Vali İsa Küçük, Milletvekilleri Şükrü Ünal, Mehmet Kastal ve Mehmet Sarı, AK Parti il ve merkez ilçe teşkilatları ile kurum müdürleri tarafından karşılandı. Çubukçu, Valiliği ziyaretinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Bakan Çubukçu, sosyal problemlerin birçoğu göç sonrası oluşan problemler olduğunu belirterek, "Türkiye'de bu anlamda genel olarak göç politikasının değerlendirilmesi gerekiyor. Göç alan kentlerin sosyal politika hazırlığı içerisinde olması lazım ve ona uygun yapıların oluşturulması lazım. Nitekim boşalma oranlarının fazlalığına baktığımız zaman da göç unsurunun çok önemli bir etken olduğunu görüyoruz. Ailelerin kırsaldan kent yaşamına geçerken, bir şıkışmışlık içerisinde sosyal yapıya uyum sağlayamaması söz konusu. Bunun yanı sıra geldiği kentin kültürel dokusu ile yaşam koşulları, gittiği kentin dokusu arasında bir fark var. Dolayısıyla her tarım sektöründen kentsel yapıya göçün bir şekilde genel politikalar içerisinde çok sağlıklı olarak değerlendirilip, gittikleri yerlerde de onlara yönelik hizmetlerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Yine bunları da sosyal hizmetlerin gereği şeklinde yerine getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, evlat edinmenin neden zor olduğu şeklindeki soruya ise, şu cevabı verdi:

"Deniliyor ki, bu kadar aile çocuk edinmek istiyor, kurumlarda bu kadar çocuk var. Ancak kurumlarımızın bakımı altındaki çocukların yüzde 90'ı anne-baba sahibidir ve ailelerin çocukları üzerindeki velayet hakkı kaldırılmadığı için evlat edinme izni ancak anne-babanın rızası ile mümkündür ve bu rıza yok. Birinci planda bu var. İkincisi, ailelerin çocuklara yönelik tercihlerinin çakışması gerekiyor. Bu tercihler de genellikle 01-02 yaş grubunda tercih ediliyor ve kız çocukları tercih ediliyor. Bütün bu tercihler üst üste geldiği zaman neredeyse şöyle bir tablo oluşuyor. Önce bir kurumda 100 çocuğun olduğunu düşünelim. Bunun 90'ını çıkarırsak, geriye kalan 10 çocuk içerisinde de 01-02 yaş arasındaki çocukların oranı yüzde 10 civarındadır. Yani çocuk sayısı çok kısıtlıdır. Ayrıca bunlar bulunduğu zaman da bu çocukların kimsesiz olması isteniyor."

Evlat edinmek isteyen ailelere de seslenen Çubukçu, "Çocuklar üzerindeki tercihlerini biraz daha esnek bıraksınlar. Onlar hangi yaşta olursa olsun, aileye ihtiyaç duyuyorlar. Hangi yaşta olursa olsun, sevgi ile çocuğun eğitilebileceğini düşünüyoruz. Hem, Koruyucu Aile Sistemi'nin yaygınlaşması, hem de evlat edinme işlemlerinin hızlandırılması bizim konularımız arasında. Biz kurumlarımızda yılda 250-300 çocuğun evlat edinilmesi işlemini tamamlayabiliyoruz. O da bu sebeplerden kaynaklanıyor. Yeni Sosyal Hizmetler Yasası'nda da öngörümüz, velayetin verilmesi doğrultusunda. Bazı çocukların üzerindeki velayet hakkını da evlat edinme işlemleri ile birlikte başlatmayı düşünüyoruz. Aile eğer çocuğunu bırakıyorsa, bir başka aile tarafından evlat edinilmesi konusunda devletin biraz daha fazla söz sahibi olması konusunda da bir düzenlememiz olacak. Daha da kolaylaşacak diye ümit ediyorum. Ama ben, evlat edinmek isteyen ailelerin tercihlerini de değiştirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Açıklamalarının ardından Vali İsa Küçük tarafından bir fincan takımı hediye edilen Bakan Nimet Çubukçu, "Bir kahvenin 40 yıl hatırı varmış. Bu fincanlardan kahve içileceğine göre, bunların da 40 yıl hatırı olacaktır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 16:22:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?