19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Balkondaki sigara da zararlı

Osmaniye Valiliği İl Tütün Kontrol Kurulu Koordinatörü Dr. Ayben Çuhadar Bombacı, sigarayı evin balkonunda yada dışarıda içmekle zararlarının aile bireylerini etkilemesinin önlenemeyeceğini söyledi.

Dr. Bombacı, "Aileler çocukların yanında sigara içmiyorlar, sigarayı dışarıda içiyorlar. Bu durumda çocukların zarar görmesini engellediklerini düşünüyorlar ama bu büyük bir aldatmaca. Çünkü sigara dumanı akciğerlerde iki gün kalır. Çocuğunuzu öptüğünüzde, onu kucağınıza aldığınızda zararlı dumanı yine ona üflemiş oluyorsunuz. Sigara içen biriyle yaşayan çocukta; diğer çocuklara oranla, solunum yolunu ilgilendiren bütün enfeksiyonlar ve astım 7-8 kat, bazı kanser türleri de 2.5-3 kat daha fazla görülüyor. 'Evde içmiyorum, dışarıda içiyorum' demenin bir anlamı yok. Alışkanlık koku ile de başlar. Ağız yıkansa, diş fırçalansa da anlamı yok. Sigara içen bir kişinin, on gün sigara içmese bile, nefesinde 80 madde ölçebilirsiniz" dedi.

Bu arada sigara içenlerin birçok sağlık sorunu ile de karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Ayben Çuhadar Bombacı, "Sigara, kalp hastalıkları ve cilt hastalıklarına da neden oluyor. Hatta İsrail'de yapılan bir araştırmaya göre sigara, kişinin cinsel fonksiyonlarına da zarar veriyor. Ereksiyonu, üremeyi etkiliyor, çocuk olmasını zorlaştırıyor. Kadınların yumurtalıklarının çalışmasını azaltıyor. Sigara cildi de bozuyor. Sigara içen kadınlar kozmetiğe boşuna para harcıyor. Hiç kozmetiğe para harcamayıp, sigara içmeseler çok daha avantajlı olurlar. Ama kozmetikle sigaranın verdiği zararlar kapatılmaya çalışılıyor. Sigara içen kadın beş-on yaş daha çabuk yaşlanır" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 10:14:10
Güncelleme :4 Temmuz 2009 Cumartesi 10:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?