18
Mayıs
2024
Cumartesi
OSMANİYE

Brusella aşı kampanyası başladı

Türkiye çapında görülen Brucella vakalarındaki artış sebebiyle Tarım Bakanlığı'nın 81 ilde başlattığı aşı kampanyası, Osmaniye'de da başlatıldı.

Kampanyanın 29 Haziran 2009 Pazartesi günü merkez ilçeye bağlı Aslaniye Köyü'nde ilk aşının yapılmasıyla başlatıldığını belirten Osmaniye İl Tarım Müdürü Ali Çeribaş, "İlimizde son yıllarda potansiyeli artan süt sığırcılığında, yüksek ve kaliteli ürün elde edilmesi için yetiştiricilerimize her türlü koruyucu hizmeti sunmaktayız. Bu çerçevede bugün Brucella aşısı çalışmasına başladık. Kampanya kapsamında 3-6 aylık dişi buzağıların tamamının aşılanması hedeflenmektedir. Böylece hayvandan insana geçme özelliğine sahip, tedavisi oldukça güç zoonoz bir hastalık olan Brucella ile mücadelede köklü çözüme ulaşılması planlanmaktadır" dedi.

Brucella'nın ekonomik kayıplarının yanı sıra insan sağlığını da etkilemesi nedeniyle hem dünya ülkeleri hem de ülkemizde, salgın hayvan hastalıkları ile mücadelede ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Çeribaş, şunları söyledi:
"Hayvanlarda bu hastalık yavru atma, süt veriminde azalma, damızlık değerinin kaybolması, kısırlık gibi hem yetiştirici hem de ülke ekonomisi açısından ciddi kayıplara yol açmaktadır. Süt ve süt ürünleri ile insana bulaşabilen bu hastalığı engellemek için dişi buzağılara yapılan aşı, 7 yıl boyunca etkili olmaktadır. İlimizde yetiştiricilerimiz tarafından yavru atma hastalığı olarak tabir edilen Brucella hastalığına karşı aşı çalışması yıl içinde devam edecek olup, buzağıları 3 ayını tamamlayan yetiştiricilerimizin zaman kaybetmeden aşıyı yaptırmaları gerekmektedir."

İlk etapta yaklaşık 5 bin genç hayvanı aşılamayı planladıklarını aktaran Çeribaş, "Ancak bu çalışma, yıl içinde de devam edecek olan bir çalışmadır. Kısa adı TURK-VET olan Hayvan Kayıt Sistemindeki verilere dayanarak tespit edilen, yetiştiricilerimize ait hayvanlara ulaşılarak hem küpeleme ve hem de aşılama işlemleri yıl boyunca yapılacaktır. Böylece belli bir ayını dolduran tüm dişi buzağılar aşılanmış olacaktır. Zira bu hastalığı taşıyan bir hayvanın bulunduğu ahırdaki ya da sürüdeki tüm hayvanlara Brucella bulaşma riski olup, bunun önüne geçmeye çalışmak temel hedefimizdir. Bu hastalığın oluşturduğu tehdit, öncelikle hayvan için olmak üzere insanlık için de oldukça ciddi boyuttadır. Bu konuda yapılacak en güzel davranış ise vakti geldiğinde aşının yaptırılmasıdır. Bunun yanında Bakanlığımızca uygulanan buzağı desteklemesinden faydalanmak isteyen yetiştiricilerimizin başvurularında; buzağılarına Brucella aşısı yaptırmış olması şartı aranmaktadır. Gerekli aşıları yapılmamış buzağılara destekleme ödemesi yapılmayacaktır" şeklinde konuştu.

Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğünce uygulanan koruyucu sağlık hizmetlerinden birinin de Şap Aşılaması olduğunu ifade eden Çeribaş, "Yıl içinde ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere iki defa yapılan aşılama çalışmasının 2009 yılı ilkbahar döneminde il çapında 52 bin 190 adet sığır cinsi hayvan, Şap hastalığına karşı aşılanmıştır. Hayvancılıkla uğraşan tüm yetiştiricilerimizi koruyucu sağlık hizmetlerinden azami ölçüde faydalanmaya davet ediyoruz. Çünkü hayvanlarımız hastalığa yakalanmadan önce gerekli tedbirleri almak hem daha ekonomik olmakta, hem de diğer hayvanlara hastalık bulaşması riskini ortadan kaldırmaktadır" uyarısında bulundu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 17:08:57
Güncelleme :30 Haziran 2009 Salı 17:20:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?