18
Mayıs
2024
Cumartesi
OSMANİYE

BTC'de sona gelindi

Hazar petrolünü Bakü’den başlayarak Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmayı hedefleyen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Projesi’nde sona yaklaşıldı.

Dünyada yürütülen en büyük projelerden biri olan BTC’de son gelinen nokta ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Osmaniye Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıya, BTC Proje Direktör Yardımcısı Gökmen Çöloğlu, BTC Halkla İlişkiler Müdürü Arife Günbey, BTC Çevre Sorumlusu Hatice Çınar, BTC Dış İlişkiler ve İletişim Danışmanı Deniz Güzelöz, BTC Toplumsal Yatırım Programları Sosyal Ekip Koordinatörü Şükran Çağlayan, Toplumsal Yatırım Programlarının Uygulayıcı Ortağı G&G firmasından Kaya Yaşınok katıldı.

Projenin son durumu ile ilgili olarak bilgi veren Proje Direktör Yardımcısı Gökmen Çöloğlu, "Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk olarak bir KİT kuruluşu olan BOTAŞ, müteahhitlik yapmaktadır. 2.9 milyar dolarlık bir yatırım olan BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi’nde bugüne kadar yüzde 90 ilerleme kaydedilmiştir. Toplam uzunluğu bin 760 kilometre olan hattın, bin 76 kilometresi Türkiye üzerinde yer almaktadır. Tam kapasitede yılda 50 milyon ton petrol taşıyacak şekilde tasarlanan bu hatta, petrol sevki 2005 yılının ilk yarısında, hattan ilk petrol sevkıyatı ise 2005 yılının ikinci yarısında yapılacaktır. TPAO’nın da aralarında bulunduğu 11 petrol şirketinden oluşan BTC Şirketi, bu projenin yatırımcısı ve sahibidir. Bir kamu kuruluşu olan BOTAŞ, bu projenin Türkiye’deki yapımcı müteahhididir ve projeyi anahtar teslimi anlaşma çerçevesinde bitirmekle sorumludur. BOTAŞ, bunun için tüm imkanlarını seferber etmiş durumdadır" diye konuştu.

Projenin Ceyhan Terminali ile ilgili kısmı hakkında da bilgiler veren Çöloğlu, şunları söyledi:
"Ceyhan Terminali’nin tank sahasında, tüm tankların su testleri tamamlanmıştır. Saha içi borulama ve tank boyama işleri sürmektedir. İskele inşaatında son kazık 27 Eylül itibarı ile çakılmış durumdadır. Betonlama ve boru işleri devam etmektedir. Genel olarak binaların kaba inşaatları bitirilmiş durumdadır. Havalandırma tertibatları da dahil olmak üzere ince işleri devam etmektedir. Ön kalibrasyon işleri Lot C ve IPT 1 Ceyhan’da sürdürülmektedir. Elektrik ve enstrümantasyon çalışmaları devam etmektedir."

Toplantıda ayrıca sinevizyon eşliğinde, yapılan çalışmalar anlatıldı ve özellikle dağlık kesimlerdeki zor şartlarda yapılan çalışmaların güçlüğüne değinildi.

Bu arada yapılan açıklamada ormanlık arazide kesilen her ağacın yerine bir ağaç fidanı dikildiği bildirildi. Diğer yandan büyük bir iş istihdamı sağlayan projenin Türkiye kısmında 9 bin civarında işgücüne gereksinim duyulduğu belirtildi. BTC inşaatının tamamlanması ve hattın dolum işlemine hazır hale getirilmesi, 2005 yılının ilk çeyreğinde, Ceyhan Terminali’nden ilk petrolün ise 2005 yılının ikinci yarısında ihraç edilmesi bekleniyor.

Osmaniye
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 09:51:58
Güncelleme :18 Aralık 2004 Cumartesi 15:36:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?