19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Dolu zarara yol açtı

OSMANİYE'DE DOLU ZARARA YOL AÇTI

Osmaniye'de dün akşam yağan şiddetli dolu, yaklaşık 10 bin dönüm ekili alanda zarara yol açtı.

Osmaniye merkeze bağlı Yeniköy köyünde çiftçiyi şiddetli dolu yağışı vurdu. Dün akşam saatlerinde ceviz büyüklüğüne yakın irilikte yağan şiddetli dolu, özellikle mısır ve buğday tarlalarına zarar verdi.

İri dolu parçacıkları mısırların yaprak ve gövdelerine hasar verirken, buğdayların da başaklarını döktü. Bugüne kadar böyle bir dolu yağışı ile karşılaşmadıklarını belirten köylüler, zararın büyük olduğunu ve yaklaşık 10 bin dönümlük ekili alanın etkilendiğini bildirdi.

Tarlasındaki mısırların büyük hasar gördüğünü ifade eden çiftçi Hüseyin Akgül Uluğ, ürünün yüzde 80-90 civarında hasar gördüğünü söyledi. Çiftçi Aziz Deprem ise, 700 dönümde mısır ektiğini ve zararın 300 bin lira civarında olduğunu, 300 dönümde ise buğday ektiğini ve burada da zararın yaklaşık 90 bin lira civarında olduğunu belirtti.

Köy muhtarı Fehmi Kahraman ile birlikte zarar gören tarlalarda inceleme yapan İl Tarım Müdürü Ali Çeribaş, ilk tespitlere göre zararın büyük olduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde tarlalara insan girebilecek düzeye geldiğinde uzman arkadaşlarımız daha detaylı inceleme yapacaklar. Mevcut ürünler devam edebilecek mi yoksa yeni ürün mü ekilmesi gerekiyor, bunları görüşeceğiz. Böyle bir afet Osmaniye'de ender görülen bir afet, tüm çiftçilerimize geçmiş olsun. Tabii bu arada tarım sigortası yapılsaydı, hiç

üzülmeye de gerek kalmayacaktı. Bundan sonra buna da mutlaka dikkat edin ve tarım sigortası yaptırın. Ancak biz yine de durumu bakanlığımıza bildireceğiz. Yasal olarak yapılması gereken neyse onu yapacağız" dedi.

Olay yerine gelerek köylülere geçmiş olsun dileklerinde bulunan Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ise, bu zararın çiftçiyi en az 5 yıl geriye götüreceğini belirterek, yetkililerin buna bir çözüm yolu bulacaklarına inandığını söyledi. Sezgin, ilk tespitlere göre zararın 10 bin dönümlük alanda olduğunu, yapılacak geniş kapsamlı incelemenin ardından bunun daha da fazla olabileceğini söyledi. Zarar gören çiftçiler de, devletten en kısa sürede zararlarını karşılamak için yardım beklediklerini dile

getirdiler.

OSMANİYE'DE DOLU ZARARA YOL AÇTI
OSMANİYE'DE DOLU ZARARA YOL AÇTI
OSMANİYE'DE DOLU ZARARA YOL AÇTI
OSMANİYE'DE DOLU ZARARA YOL AÇTI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2011 Pazartesi 14:03:01
Güncelleme :17 Mayıs 2011 Salı 14:45:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?