19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Düziçi'nde kömbe telaşı

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde, vatandaşları bayram kömbesi telaşı sardı.

Düziçi'nde Ramazan Bayramı'nda önemli bir yeri olan ve yapıldığında iki ay kadar muhafaza edilerek yenilebilen bayram kömbesinin pişirimi için fırınlar sahura kadar çalıştı.

İbrahim Esin adlı fırıncı esnafı, "Yılda 5-6 günümüzü bayram kömbesine ayırıyoruz. Her evde yapıldığı için çok yoğun ilgi var. Bazen sabaha kadar çalışıyoruz. İlçede kömbe yapılmayan ev yok. Önemli bir gelenek haline gelen bayram kömbesi her aileye ortalama 50 liraya mal oluyor. Tava olarak pişirme ücreti ise 2 lira. Bayram kömbesi sebebiyle bir iki ay ekmek ve kuru pasta satışlarında büyük düşüşler yaşanır. Çünkü her evde misafire ikram için bayram kömbesi vardır" diye konuştu.

Evlerinde kömbe hazırlayan kadınlarda da bayramlık kömbe telaşı başladı. İlçe dışındaki akrabalarına da kömbe gönderdiklerini belirten Düziçili kadınlar, "Akrabaya gönderilecek, misafire ikram edilecek, evde yenecek kömbe hesaplanır ona göre ortalama 5 kilo un, 2-3 kilo şeker, 1 kilo tahin, 1 kilo irmik, 1 maya, 5 margarin, 5 karbonat, 250-300 gram susam ve 1 paket çörek otu alınıp karıştırılarak fırında hazır hale getirilir" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2009 Cuma 14:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?