20
Mayıs
2024
Pazertesi
OSMANİYE

İsmet İpek'ten 2. kitap

ARAŞTIRMACI-YAZAR İSMET İPEK 2. KİTABINI ÇIKARDI

Adana'da uzun yıllar Müze Müdürlüğü yaptıktan sonra emekli olup memleketi Osmaniye'ye yerleşen araştırmacı-yazar İsmet İpek, "Osmaniyeli" adını verdiği ikinci kitabını yayınladı. Yerel araştırmaları ve kültürel çalışmaları ile bilinen İsmet İpek, yeni kitabını tanıttı.

"Osmaniyeli" kitabı hakkında bilgi veren İpek; "Kitap, 3 bölümden meydana geldi. Birinci bölümde; Osmaniye'nin kuruluşu ve kurtuluşu anlatılıyor. Osmaniye'nin kuruluşunda Kınık ve Kınıklılar hakkındaki yeni bulguları yorumlanıyor. Osmaniye kültür tarihi için çok önemli olan Fanizade Ali İlmi Efendi'nin hatıraları ile eski aşiret yılları anlatılıyor. Kurtuluş Savaşı'nda verilen milli mücadele, tarih metodu ve titizliği ile yazıldı.

Kent Kültürü adı verilen ikinci bölümde; Osmaniye ve yöresinin kültürü tanıtılıyor. 1936'da Osmaniye'ye gelen ünlü Macar Müzikolog Bela Bartok'un derlediği Osmaniye türküleri de bu bölümde yer alıyor. Genel Kültür bölümünde bir Osmaniyeli aydının bilgi sahibi olması gereken araştırmalar yer alıyor. Osmaniye'nin dini geçmişi, Osmaniye'de ünlenmiş şahsiyetlerden; 1930'lu yıllarda yayla yollarını açan ve kamyon yolu açıldığı için Zorkun'u Osmaniye'nin sayfiye yeri yapan Abdulkerim Erturhan (Kütükçü Kerim), 1960'ların efsane Kaymakamı Ali Arguvanlı (Çamur) gibi bilinmesi gereken kişiler tanıtılmış, kitabın sonunda Osmaniye ile ilgili araştırma yapmak isteyenler için zengin bir bibliyografya da yer almıştır. Kitapta; eski Cebelibereket haritaları, eski Osmaniye'nin ve milli mücadele kahramanlarının fotoğrafları ile Kütükçü Kerim ve Ali Çamur'un arşivinden seçilen fotoğraflar da yer almıştır" şekline konuştu.

Kendine has üslubuyla ve bir şiir akıcılığıyla yazılan, bilimsel dayanakları ile inandırıcı olan ve her Osmaniyelinin, Osmaniye'yi tanımak isteyen herkesin okumasında yarar umulan "Osmaniyeli" kitabı 280 sayfadan oluşuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2010 Cumartesi 13:05:01
Güncelleme :15 Mart 2010 Pazartesi 14:14:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?