17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

İşten çıkarılan işçilerden eylem

Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde işten çıkarılan belediye işçileri belediye binasına yürüdü. Slogan atarak belediye binası önüne gelen işçiler ve yakınları belediye başkanı ile görüştü.

29 Mart seçimleri sonrası göreve gelen AK Partili Toprakkale Belediye Başkanı Sedat Şanal'ın 52 işçiyi işten çıkarması üzerine işçiler ve yakınları belediye binasına yürüdüler.

Yürüyüş öncesi konuşma yapan Hizmet-İş Sendikası Osmaniye Şube Başkanı Kadir Çenet, "Hizmet-İş Sendikamıza bağlı Toprakkale Belediyesi'nde çalışan 52 işçi üyemiz, 29.06.2009 tarihinde Toprakkale Belediye Başkanlığı'nca tüm işçilerin İş Akitleri 2010 yılına kadar askıya alınmıştır. 30.06.2009 tarihinden itibaren tüm üye işçilerimizin, söz konusu yazıya istinaden Belediye Başkanlığı'nca geçici olarak işlerine son verilmiştir. Bu durum ahlaka, hukuka ve yasaya aykırıdır. Bu mağduriyetin müsebbibi Toprakkale Belediye Başkanlığı'dır. Çünkü; 5620 sayılı yasanın ilgili maddesi gereğince, 2006 yılında Toprakkale Belediye Başkanlığı, Osmaniye Valiliği'nden Geçici İşçi Vizesi almadığı için 5620 sayılı yasa 2007 yılında resmi gazetede yayınlanınca, yasadan yararlanıp kadro alamadığından, üye işçilerimiz Toprakkale Belediye Başkanlığı'nın 2006 yılındaki kusurundan dolayı mağdur olmuşlardır. Emekçi, vefakar ve mağdur olan arkadaşlarımız haklıdır. Mağdur duruma düşürülmüşlerdir. Demokratik haklarımızın yasalar ve hukuk çerçevesinde Hizmet-İş Sendikası olarak takipçisiyiz ve mücadelemiz devam edecektir. Üye işçilerimizin bu sesini TBMM ve yetkililerin duymasını istiyoruz. Sayın Başbakanımız bu sesimizi duyarsa inanıyoruz ki 220 bin geçici işçinin sorununu çözdüğü gibi, Toprakkale Belediyesi işçilerinin de sorununu çözecektir.Bunun sorumlusu ne Sendika ne de çalışan işçilerimizdir. Bunun sorumlusu ihmal ve kusuru olan geçmiş dönemin beceriksiz yöneticileridir. Mağdur olan işçi üyelerimiz adına, geçmiş dönemde kusur ve ihmali olanlardan hukuk çerçevesinde yetkililer tarafından hesap sorulmasını, işçiler ve kamuoyu adına talep ediyoruz. Biz sendikamız üyesi işçilerin haklarının sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

Ellerinde pankartlar ile ve slogan atarak belediye binasına yürüyen işçiler, Başkan Şanal'ı dışarıya çağırdılar. Bu arada, belediye binasının kapılarının kapatıldığı dikkat çekti. Polis ekipleri de geniş güvenlik önlemleri alarak bina önünde tertibat aldılar. İşçilerin sloganları üzerine Belediye'den çıkarak işçilerin yanına gelen Başkan Şanal, bu durumun birkaç provokatör tarafından yapıldığını iddia ederek, konunun çıkmaza sokulmasını istediğini söyledi.

Şanal, "Ben sizlerin haklarının kaybolmasını istemiyorum. Bu nedenle de geçici olarak işinize son verdirdim. 2010 yılından sonra bu arkadaşlarımı tekrar alacağım. Bu zamana kadar da sendikada çalışmalarını istedim. Ben kötü niyetli olsaydım, bu arkadaşların iş akitlerini fesheder, işte mahkeme orada derdim. Ben bunu sizin sendika yetkililerine de söyledim. Hatta sizlere bu konuda neler yapmanız gerektiğini dahi ben söyledim, sizlere yol gösterdim" şeklinde konuştu.

Bu konuşmanın üzerine sendika yetkilileri işçileri toplantı için davet etti. Ancak bu arada bazı işçiler ve özellikle de bayanlar buna karşı çıktı. Sendikanın işçileri sattığını ve ilgilenmediğini söyleyerek tepki gösterdi. İşçiler ve yakınları daha sonra "Başbakan Erdoğan" şeklinde slogan atarak, bu konuyu başbakanın çözeceğine inandıklarını söylediler. İşçiler ve yakınları daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 19:53:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?