17
Mayıs
2024
Cuma
OSMANİYE

Kadirli Tarihi kitapı yayınlandı

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayanların kimlik ve kültürünü yansıtan soy araştırmaları 30 yıl süren belge ve bilgi araştırmaları sonuçları Kadirli Tarihi kitabında yayınlandı.

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, kitabını hazırlarken, Osmanlı Arşivinde 1530 tarihli ve 998 numaralı Tapu-Tahrir (Kökenler) defterinde yapılan çözümlemeler sonrasında günümüzden 5 yüzyıl öncesine ait aile ve aşiret kökenleri hakkında ayrıntılı bilgiler elde ettiğini belirterek, 1562 tarihli Tapu defteri ile 1808 yılı Tımar yoklama ve 1865 tarihli Derviş Paşa’nın iskan defterinde köylerin kuruluşuna katılan ailelerin köken kimlik bilgilerini "Kadirli Tarihi" kitabında yayınladığını söyledi.

Kadirli Tarihi kitabının en önemli özelliğinin yaklaşık 1000 ailenin, 1500-2000 yılları arasını içine alan köken bilgileri ile yaşanan önemli olayların aydınlatılması olduğunu ifade eden Yurtsever, 32. kitabında, araştırmalar sonrası elde ettiği önemli bilgilerin yer aldığını belirtti.

Yurtsever'in Kadirli Tarihi kitabında şu ilginç bilgiler yer alıyor:
"Cengiz Han’ın torunları olan Tatarlar, 700 yıl önce Toros Dağlarında Kadirli’ye bağlı Savrun vadisinde yerleşerek köken özelliğini kaybetmeden günümüze kadar varlıklarını korudular. Kadirli halkının büyük bir kısmı Ortaasya’nın Çin sınırından Cengiz Han’ın ordusunda görev alarak Torosdağlarına gelen Tatarlardır.

Türkçenin resmi dil olarak kullanılması fermanını yayınlayan Karamanoğlu Mehmet Bey’in aşiretinin Kadirli dağlarına gelerek yerleştiği ve 25 kadar köy kurduğu ortaya çıktı. Hülya Avşar’ın ataları olan Avşar beyleri yaklaşık 500 yıl kadar kış mevsiminde Anavarza kalesi eteklerinde ve Savrun suyu kıyısını “kışlak” yurt yeri olarak kullandılar.

Kadirli ilçe merkezinin bulunduğu yerde toprak altında Romalılardan kalan antik Flavyapolis kenti bulunuyor. Ayrıca Orta Asya’dan gelen Oğuz/Türkmen boylarının şimdiki Kadirli şehrinin bulunduğu yerde kurduğu karşı Maraş şehri iki kez haritadan silindi ve 1865 yılında yeniden kuruldu.

Yaşar Kemal’in roman kahramanı İnce Memed ve arkadaşlarının toplu mezarları ve eşkıyalarla ilgili ailelerde bulunan arşiv belgeleri ilk kez kitapta yer alıyor."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 10:34:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?