19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANİYE

Kafkas sürgününün 145. yıl dönümü

Osmaniye Kuzey Kafkasya Kültür Derneği tarafından Kafkas halkının Kafkasya'dan sürgün edilişinin 145. yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.

Zorkun Yaylası Orman İşletme Müdürlüğü Tesisinde düzenlenen etkinlikte konuşan Osmaniye Kuzey Kafkasya Kültür Derneği Başkanı Sadettin Duman, 21 Mayıs 1864 tarihinin; Kafkas halkının 300 yıl süren onur ve özgürlük mücadelelerinin sürgün ve soykırım olarak son bulduğunu ve bunun, tarihte kara bir leke olduğunu ifade etti.

Duman, "Kafkas halkının Ruslarla yaptığı savaşlar, dünyada eşi ve benzeri görülmemiş özgürlük ve onur mücadelesine sahne olmuştur. İmam Mansur, İmam Gazi Muhammed, İmam Hemzat ve İmam Şamil, bu 4 kahraman lider Rus işgaline karşı Kafkas halkının bağımsızlığı için adeta savaş destanı yazmıştır. Kafkas halkı, liderlerinin komutasında, kanlarının son damlasına kadar topraklarını savunmuşlardır" dedi.

Kafkasya'da şehit düşen savaşçı ve komutanları bir kez daha rahmet ve minnetle andıklarını ifade eden Duman, şunları söyledi:

"Bu savaşlarda en son ve efsanevi lider, Kafkasların devletleşme çabalarının en kayda değer ismi tartışmasız İmam Şamil'dir. İmam Hamzet'in 1834'te işbirlikçi Rus yanlısı Osman tarafından Cuma namazına girerken bir suikast ile şehadetinden sonra göreve gelen İmam Şamil, Gunip kuşatmasında esir düşene kadar tam 25 yıl aralıksız Ruslarla savaşmıştır. Cesaretin ve komutanlığın mükemmel örneklerini bir çok savaşta gösteren Şamil, Ruslara çok büyük kayıplar verdirmiştir. Hatta 3 bin kişiyi kaybeden Ruslar, Şamil'in başına ödül koydular. Şamil, 1859 yılındaki Gunip kuşatmasında esir düştü. Şamil'in esir düşmesinden sonra da tüm Kafkas boylarının katılımı ile cephe oluşturulmuş ve Ruslarla 5 yıl daha aralıksız savaşlar yapılmıştır. 21 Mayıs 1864 tarihinde Ruslar, son kurulan Kafkas cephesine ağır top ateşi ile topyekün saldırı yapmış, Kafkaslı savaşçıların tamamı şehit olana kadar bu saldırıya karşı koymuşlardır. Bu tarihten sonra da soykırım ve sürgün günleri başlamıştır."

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara'nın da katıldığı etkinliğe katılan Ceyhan Kuzey Kafkas Kültür Eğitim Derneği Başkanı İsmail Mert ve Reyhanlı Kafkas Kültür Derneği Başkanı Nejat Altay da düzenlenen etkinlikte emeği geçenlere ve kendilerini ağırlayanlara teşekkür ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 11:20:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?